Foto:

Verkeersveiligheid voorop in de Stationsbuurt en Schilderswijk

DEN HAAG - Sinds maandag zijn de Hoefkade en Parallelweg dicht voor autoverkeer. Wethouder Robert van Asten, Mobiliteit gaf vanmiddag de ‘officiële’ aftrap voor de werkzaamheden, die er voor zorgen dat er minder doorgaand verkeer door de Schilderswijk en de Stationsbuurt gaat rijden. Het aanleggen van de zogenoemde pollers, waarmee de Hoefkade en de Parallelweg worden afgesloten, zorgen voor minder verkeer, schonere lucht en meer (verkeers)veiligheid voor fietsers en voetgangers. Op de Hoefkade wordt de lucht schoner. De Stationsweg, Hoefkade en Parallelweg worden een stuk rustiger.

Wethouder Robert van Asten, Mobiliteit: “We zien dat het voor fietsers een levensgevaarlijke route is. Veel van de bijna 10.000 auto’s die hier dagelijks rijden, hebben geen bestemming in de wijk maar zijn op weg naar de snelweg. Het is daardoor onnodig druk en dat zorgt voor onveilige situaties voor fietsers en voetgangers midden in een woonbuurt. Om nog maar niet te spreken van de ongewenste luchtvervuiling door de uitlaatgassen, waardoor mensen niet eens hun raam konden openzetten. Met deze afsluitingen maken we het veiliger om te fietsen, te wandelen en over te steken en geven we mensen hun wijk terug en bieden ondernemers nieuwe kansen.”

Rode Loper?

Het plan is onderdeel van het verbeteren van de aantrekkelijkheid van de Rode Loper. Dat is een route die loopt vanaf Hollands Spoor naar het centrum. Die is aangelegd om mensen op een prettige manier naar de binnenstad te laten gaan. De wens vanuit bewoners is om hier meer ruimte te geven aan voetgangers en fietsers. De hoeveelheid autoverkeer gaat door de knip naar beneden zodat fietsers veilig op de rijbaan kunnen fietsen, tegelijkertijd creëert het ruimte voor voetgangers. Ook de luchtvervuiling, de stankoverlast van uitlaatgassen verdwijnt. Voor een aantal bestemmingen geldt dat mensen een andere route zullen moeten kiezen maar kunnen deze nog altijd met de auto bereiken.

Samen met de wijk

Het plan om het (sluip)verkeer in dit deel van de stad te weren is in goede samenspraak met de bewoners en ondernemers gemaakt. Door de 'knip' op de Parallelweg, vlak voor het station kan verkeer vanaf de Vaillantlaan niet meer voor het station langs, richting het Rijswijkseplein. Nu de Hoefkade is afgesloten, kunnen automobilisten vanaf de snelweg niet meer binnendoor richting de Vaillantlaan rijden. In totaal komen er 4 knips. Eerder dit jaar zijn er al 2 afsluitingen, de zogenoemde knips, geplaatst. Hierdoor zijn Slijpmolen en Oranjeplein geen doorgaande routes meer. De buurt had gevraagd deze straten versneld af te sluiten.

Planning

Naar verwachting zijn de werkzaamheden half augustus klaar. De straat kan na de verkeersmaatregelen worden heringericht als een echte 30 km straat met drempels en plateaus.?De nood- en hulpdiensten, keurmerktaxi's en AV070-vervoer blijven er wel door kunnen gaan. Dit geldt in noodsituaties ook voor huisartsen en verloskundigen. 

Om de wijk goed bereikbaar te houden past de gemeente de rijrichting van de volgende straten aan:

* In de Wolterbeekstraat, Naaldwijksestraat en Falckstraat wordt de rijrichting omgedraaid.

* Op de Hoefkade tussen de Naaldwijksestraat en de Koningstraat komt tweerichtingsverkeer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden