Foto: AnneReitsma_Fotografie

Festival Classique brengt muzikale groet aan sociale partners

DEN HAAG - Het afgelaste Festival Classique organiseerde zaterdag in een kleine setting pop-up concerten bij Muzee Scheveningen, zorg -en welzijnsorganisatie Middin en SoZa.

“Festival Classique trekt niet alleen ruim 40.000 bezoekers, ook binden we ieder jaar vele lokale partners aan het festival. Bij al onze voorstellingen reserveren een aantal stoelen voor bezoekers voor wie Festival Classique niet vanzelfsprekend is. Bijvoorbeeld omdat zij niet bekend zijn met klassieke muziek of vanwege fysieke, sociale of economische drempels. We willen niet breken met deze traditie, ook al is het festival afgelast”, vertelt festivaldirecteur Neeltje Leemans. In het weekend waarin Festival Classique normaal gesproken in volle gang zou zijn, bracht het klassieke muziekfestival daarom een aantal muzikale ontmoetingen tot stand bij lokale partners. De pop-up concerten werden uitgevoerd door Ensemble de Formule.

De musici trapten af bij Muzee Scheveningen voor een klein publiek van oud-vissers die in het museum de rondleidingen verzorgen. In samenwerking met het cultuuranker vindt hier jaarlijks een educatief programma plaats dat Festival Classique speciaal ontwikkelt voor leerlingen van het basisonderwijs. Net als het festival gaat dit programma vanwege de maatregelen tegen corona niet door. Het zijn roerige tijden voor Muzee Scheveningen. Afgelopen week werd bekend dat de subsidie vanuit de gemeente Den Haag voor de museumfunctie behouden blijft, maar de financiering van activiteiten vanuit de rol als cultuuranker staat nog ter discussie. Muzee Scheveningen voelde zich gesteund door de muzikale groet.

Cliënten van zorg -en welzijnsorganisatie Middin, al jaren graag geziene gasten bij de Kurhausconcerten, werden aan het begin van de middag in hun eigen omgeving verrast en reageerden enthousiast op de prachtige muziek.

De dag werd afgesloten bij SoZa, het voormalig onderkomen van het ministerie van Sociale Zaken. In dit gebouw wonen op de bovenste drie verdiepingen statushouders en jonge Hagenezen samen volgens de co-living formule. “SoZa is een nieuwe partner van het festival. De statushouders die hier wonen, zijn niet tot nauwelijks bekend met klassieke muziek. We gaan kijken hoe we voor de komende editie van het festival de samenwerking kunnen uitbouwen” aldus Leemans. De muzikale groet was onderdeel van het programma dat SoZa organiseerde in het kader van Wereld Vluchtelingen Dag, de dag waarop er wereldwijd aandacht is voor het lot van vluchtelingen.

Pianokwintet Ensemble de Formule voerde de pop-up concerten met veel passie uit. De Formule bestaat uit recent afgestudeerde studenten van het Conservatorium. Festival Classique ondersteunt deze jonge, veelbelovende musici in het perfectioneren van hun professionele ontwikkeling tot makers.

Festival Classique zou dit jaar plaatsvinden van 17-21 juni op Scheveningen. Door de maatregelen tegen het coronavirus is het festival afgelast en verplaatst naar 16-20 juni 2021.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden