Spelers lopen langs diverse locaties in Den Haag. Via Google Street View kan het spel echter ook virtueel worden gespeeld.
Spelers lopen langs diverse locaties in Den Haag. Via Google Street View kan het spel echter ook virtueel worden gespeeld. (Foto: pr)

Met nieuw Haags stadsspel in de voetsporen van verzetsstrijders

Met het stadsspel ‘Haags Verzet’ treed je niet alleen in de voetsporen van verzetsstrijders, je helpt ze ook. Na afloop hoor je wat er met onder andere Ru Paré, Jan Le Griep en Gerrit Kastelein is gebeurd.

Den Haag - Bedenker van het spel 'Haags Verzet', Jules Stuyt is liefhebber van escape rooms, detectivepuzzels en podcasts. Ook heeft hij interesse voor de Tweede Wereldoorlog. Zo kwam Stuyt op het idee om dit interactieve spel te ontwikkelen. "Ik dacht; hoe gaaf zou het zijn als je door Den Haag loopt en zelf ter plekke kan horen en ervaren wat deze verzetsmensen hebben meegemaakt." Een andere motivatie om dit spel te ontwikkelen was dat de verhalen van verzetshelden zeker bij de jongere generatie niet breed bekend zijn. Stuyt: "En dat terwijl het toch ongelofelijke verhalen zijn die heel waardevol zijn om te vertellen." Volgens hem is dit extra belangrijk omdat er steeds minder mensen nog in leven zijn die de oorlog hebben meegemaakt. "Ook ik ken alleen maar de verhalen van mijn opa en oma, mijn ouders zijn na de oorlog geboren."

Stuyt die voor vrienden al eens spellen had gemaakt voor eigen gebruik, ging met het idee aan de slag. Hiervoor ging hij bij meerdere bronnen te rade. "Haags Verzet is ontwikkeld met groot respect voor de geschiedenis. De verzetshelden die voorbij komen hebben echt geleefd, en ik heb geprobeerd om hun verhalen zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven."

Opdrachten

Het resultaat is het stadsspel 'Haags Verzet'. Het is te spelen op een smartphone. Via de spelsite krijgen spelers te horen naar welke locatie je moet lopen in Den Haag. Vervolgens luistert de speler naar een audiofragment. Hierin leert hij de verzetsstrijder kennen en voer hij een opdracht uit om de verzetsman of - vrouw te helpen. Is het vraagstuk opgelost, dan wordt de route naar de volgende locatie gegeven. In totaal gaat het om acht Haagse plekken die tijdens een wandeling van 3 kilometer onder meer door Buurtschap 2005, Centrum en Malieveld worden bezocht. Een slotvideo toont wat er met alle verzetshelden die door de speler zijn 'geholpen', is gebeurd." Stuyt benadrukt dat hij de Tweede Oorlog beslist niet als een spel ziet, maar dat hij hoopt dat op deze manier jongeren zich meer voor de verhalen gaan interesseren."

Aanvankelijk was hij van plan om circa één maand voor 4/5 mei uit te brengen. "Maar heel veel gaat nu door de coronacrisis niet door. Omdat juist nu veel mensen wat afleiding zoeken, leek het me een goed moment om het nu te lanceren."

Virtueel

Het kabinet en het RIVM willen dat we op dit moment zoveel mogelijk binnen blijven of hooguit een blokje om te gaan in de buurt. Stuyt wijst erop dat het niet per se noodzakelijk is om voor het spel de straat op te gaan. "Met Google Street View kan je ook virtueel van locatie naar locatie lopen.

Het spel is te spelen via haagsverzet.nl en kost €7,50.
haagsverzet.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden