Bij de explosie in de Jan van der Heijdenstraat werd de complete voorgevel weggeblazen.
Bij de explosie in de Jan van der Heijdenstraat werd de complete voorgevel weggeblazen. (Foto: Jos van Leeuwen)

Hart voor Den Haag: 'Vervangen gevaarlijke gasleidingen moet topprioriteit zijn'

De vervanging van gevaarlijke gasleidingen gaat naar de zin van Hart voor Den Haag niet snel genoeg in Den Haag. Een jaar na de explosie in Laak ligt nog altijd 211 kilometer aan oude gietijzeren leidingen in de grond.

Den Haag - Bij de verwoestende explosie in 2019 in de Jan van der Heijdenstraat werd de voorgevel van drie portiekwoningen weggeblazen. Diverse mensen raakten daarbij ernstig gewond. Uit een rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen bleek dat de gasexplosie werd veroorzaakt door een scheur van 12 centimeter in een gietijzeren gasleiding. Oude type gasleidingen moeten sneller dan gepland vervangen worden, luidde de aanbeveling.
In Den Haag is na een jaar pas 25 kilometer aan gevaarlijke gasleidingen vervangen. Er is nog 211 kilometer te gaan. Pas in 2022 zijn de gevaarlijkste leidingen vervangen, blijkt uit antwoorden van het stadsbestuur op vragen van Hart voor Den Haag. “Een onaanvaardbaar risico", aldus voorman Richard de Mos die wil dat het vervangen van deze leidingen topprioriteit wordt van zowel gemeente als verantwoordelijk netbeheerder Stedin.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden