Johan Remkes is tot 1 juli waarnemend burgemeester. Na die datum zou de nieuwe man of vrouw aan de slag moeten gaan.
Johan Remkes is tot 1 juli waarnemend burgemeester. Na die datum zou de nieuwe man of vrouw aan de slag moeten gaan. (Foto: gemeente Den Haag)

Heeft Den Haag op 1 juli een nieuwe burgemeester?

Het is de vraag of Den Haag op 1 juli een nieuwe burgemeester heeft. Voor de gesprekken moeten kandidaten en de commissaris van de koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, en de vertrouwenscommissie bij elkaar komen. Door de coronacrisis wordt dit bemoeilijkt.

Den Haag - Smit: “De wetgever heeft bepaald dat gesprekken met kandidaten fysiek moeten plaatsvinden. Enerzijds om een volledig beeld van kandidaten te krijgen, anderzijds omdat de vertrouwelijkheid van die gesprekken zich niet lenen voor een digitale opzet." Smit laat de gesprekken doorgaan met inachtneming van de richtlijnen van minimaal anderhalve meter afstand van elkaar. Vervolgens maakt hij een selectie van kandidaten die in gesprek gaan met de vertrouwenscommissie, bestaande uit raadsleden. “De coronamaatregelen kunnen hierbij een belemmering vormen", zegt Smit. Om die reden is hij met de vertrouwenscommissie van Den Haag, maar ook die van Zoetermeer en Zoeterwoude, waar momenteel ook procedures voor benoemingen lopen, in overleg hoe dit kan worden gedaan. Smit wil nog niet speculeren over de eventuele gevolgen voor Den Haag nu 1 juli snel dichterbij komt. “Eerst met de commissie in overleg en bepalen wat wijsheid is.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden