Ondanks dat hij nu thuis zit en de horeca gesloten is, vindt  Pat Smith dat hij best veel kan doen.
Ondanks dat hij nu thuis zit en de horeca gesloten is, vindt Pat Smith dat hij best veel kan doen. (Foto: Jos van Leeuwen )

Nachtburgemeester gaat ondanks sluiting horeca gewoon door

Van de redactie

Een dag na zijn benoeming tot nachtburgemeester ging vanwege het coronavirus de horeca dicht. Maar dat betekent niet dat Pat Smith niets voor het Haagse nachtleven kan doen. "Dit is een goede tijd om vooruit te werken.”

Den Haag - Pat Smith zag het al aankomen. De verkiezing (die hij met 57,3 procent van Carry van Rheenen won) zou normaal gesproken in een tjokvol Paard plaatsvinden. Maar vanwege het coronavirus mocht er op zaterdag 14 maart geen publiek aanwezig zijn. Een voorbode, want een dag later kondigde de regering af dat de horeca tot minstens 6 april dicht gaat.

En dan zou je verwachten dat een nachtburgemeester werkeloos thuis zit. "Thuiszitten, net zoals heel veel Nederlanders, wel maar er is nog genoeg te doen. Dit is een goede tijd om vooruit te werken. Een van de dingen die ik oppak is een campagne met de GGD. Over de xtc-problematiek onder jongeren. Die is hoog, zeker nadat de leeftijd om alcohol te bestellen omhoog is gegaan. We willen betere voorlichting geven via diverse informatiekanalen. En omdat ik een groot gedeelte van de doelgroep kan bereiken werk ik eraan mee.”

Zonder het coronavirus zou de zanger van de band Splendid nu langs de horecaondernemers gaan. Dat kan nu niet, maar dat wil niet zeggen dat hij niet in contact met hen staat. Zijn stokpaardje is het huidig terrassen- en geluidsbeleid. "Als we straks weer allemaal overal naartoe mogen, dan hoop ik dat er een beetje coulant naar de horecaondernemers wordt opgetreden. Die regels moeten echt anders. Terrassen niet tot 23.00 uur maar tot 24.00 uur open. Dat is veel beter te verkopen naar mensen toe. De nieuwe dag begint, het terras gaat dicht. En verder gebeurt het meten van eventuele geluidsoverlast niet goed. Voor grote festivals bestaan betrouwbare softwareprogramma’s. Voor het meten bij horeca is er verschillende meetapparatuur in omloop en kan je niet eerlijk meten. Als je dat doet als er net een deur open of dicht gaat dan maakt dat ineens een verschil. Maar dan hoeft er dus geen sprake van geluidsoverlast te zijn.”

Smith denkt dat de coronacrisis mensen wel een spiegel heeft voorgehouden. "De saamhorigheid is terug in de samenleving. Mensen zullen nu toch wel snappen dat we zaken als de zorg moeten koesteren, nu we letterlijk en figuurlijk terug in ons hok zijn gestopt? Neem nu ouderen. Die hebben de Tweede Wereldoorlog overleefd en worden nu door een virus met de dood bedreigd. Dat is allemaal heel traumatisch.”

Spiegel

En de horeca? Moet die ook een spiegel worden voorgehouden? Veel mensen liepen het virus op tijdens het carnaval en après-ski. Moeten we straks nog wel met tweehonderd man in een krappe kroeg bovenop elkaar staan? "Iedereen moet hiervan leren en het is nu nog te vroeg om te zeggen of hiervoor vanuit de overheid regelgeving zal komen. Maar als iedereen straks weer gezond is, denk ik dat het wel kan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden