Gangmaker Gonneke van de 100ste Lief en Leedstraat in Den Haag.
Gangmaker Gonneke van de 100ste Lief en Leedstraat in Den Haag. (Foto: gemeente Den Haag)

Den Haag heeft na één jaar al honderd Lief en Leedstraten

De Lief en Leedstraten verspreiden zich als een olievlek over Den Haag. Inmiddels is de honderdste een feit. En dat is goed nieuws. Buren kijken weer naar elkaar om en geven elkaar een aardigheidje als het even niet meezit of als er iets te vieren valt.

Den Haag - Daarvoor beheert een zogenaamde gangmaker een Lief en Leedpotje. De gemeente doneert hiervoor 75 euro. De Dirk Hoogenraadstraat in Scheveningen is de honderdste Lief en Leedstraat. Gonneke, de gangmaker van deze straat, ontvinge een grote bos bloemen en het potje van 75 euro. Het geld ontving ze vanwege de coronacrisis contactloos.

Het idee voor de Lief en Leedstraten ontstond in Rotterdam. Daar lag een vrouw 10 jaar lang dood in een woning zonder dat iemand het ooit merkte. De gemeente besloot daarop dat er iets in het leven moest worden geroepen waardoor buren wel weer naar elkaar omkijken. Dat werden de Lief en Leedstraten. Wethouder Kavita Parbhudayal introduceerde verleden jaar dit initiatief in Den Haag.

Gonneke uit de Dirk Hoogenraadstraat had Lief en Leed voorbij zien komen op Facebook en vond het een goed initiatief. “We hebben al een actieve straat, maar het kan altijd nog beter. Met het Lief en Leedpotje willen we in ieder geval bij alle buren een bloemetje of bloembollen brengen en meteen vragen of ze misschien hulp nodig hebben."

Om de 100ste Lief en Leedstraat welkom te heten bij ‘de club’ hebben verscheidene gangmakers uit andere straten door heel Den Haag een welkomstboodschap ingesproken op video. Deze video wordt vanaf vandaag op sociale media gedeeld.
“Het is geweldig dat het aantal Lief en Leedstraten in Den Haag zo snel groeit”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal, die vorig jaar haar actieplan tegen eenzaamheid (‘Met z’n allen niet alleen’) lanceerde. “Juist in deze periode van de coronacrisis is er een groter risico dat mensen in een isolement terecht komen. Ondanks de fysieke afstand tot elkaar die we door het coronavirus in acht moeten nemen, kan contact ook plaatsvinden via telefoon, app of chat. Daarom ben ik heel blij met Gonneke en alle andere gangmakers in Den Haag. Samen maken we de stad mooier!”
Shakira van Steenis van Stichting Lief en Leedstraten is trots op het succes van Lief en Leed in Den Haag. “We zien vooral in deze tijd heel veel nieuwe aanmeldingen. Burenhulp was nog nooit zo belangrijk en mensen staan te springen om iets te betekenen. We zien geweldige voorbeelden van mensen die voor elkaar koken tot en met een straathulptelefoon”.

Aanmelden kan op https://liefenleeddenhaag.nl/ Het potje wordt geheel contactloos afgeleverd met allerlei leuke hulpmiddelen om Lief en Leed op gang te helpen in jouw straat.
Albert Heijn en Fonds 1818 maken meedoen zelfs nog aantrekkelijker. Bovenop het Lief en Leedpotje van 75 euro geeft AH een cadeaubon van 25 euro. Daarnaast stelt Fonds 1818 75 euro per straat beschikbaar voor corona-gerelateerde hulpactiviteiten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden