Duitse militairen marcheren in 1940 op het Plein in Den Haag.
Duitse militairen marcheren in 1940 op het Plein in Den Haag. (Foto: Haags Gemeentearchief)

WOII-expositie Gemeentearchief via website te bezichtigen

De tijdelijke sluiting voor het publiek noopt ook het Haagse Gemeentearchief tot creatieve oplossingen. De nieuwe fototentoonstelling 'Het dagelijks elven tijdens WO II in Den Haag' wordt om die reden vanaf maandag 30 maart via de website en de verschillende social media-kanalen.

Den Haag - De fototentoonstelling is samengesteld als onderdeel van de viering 75 jaar Vrijheid Den Haag. De foto's vertellen het indringende verhaal over een veranderende straatbeeld, groeiende onvrijheid, razzia’s, schaarste, maar ook voedselpakketten en bevrijding.

Alle foto’s in de tentoonstelling komen uit de collectie van het Haags Gemeentearchief. Ze zijn gemaakt door professionele fotografen en door de gewone man. Het is een selectie uit de ruim 16.000 foto’s die Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog belichten, en die via de digitale beeldcollectie van het archief deels ook online te bekijken zijn. Ze zijn gemaakt door professionele fotografen en door de gewone man.
Opvallend is dat er in de jaren ’42, ’43 en ’44 veel minder gefotografeerd is dan in de andere oorlogsjaren. Oorzaak hiervan was ongetwijfeld de groeiende schaarste naarmate de bezetting duurde, waarbij veel mensen hun laatste rolletje bewaarden in de hoop dat ze daarop het einde van de oorlog en het verwelkomen van de vrijheid konden vastleggen. De meeste oorlogsfoto’s in de collectie van het archief komen dan ook uit 1945.

De tentoonstelling wordt vanaf 30 maart online door het Haags Gemeentearchief aangeboden via de website haagsgemeentearchief.nl. Daarnaast licht het archief gedurende de gehele maand april de vijftien panelen uit de tentoonstelling nog eens extra toe op social media. Deze achtergrondverhalen zijn ook terug te vinden op de website van het archief als ‘verhalen van de stad’.

Het Haags Gemeentearchief beschikt over een grote hoeveelheid materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Naast overheidsarchieven zijn er ook veel foto’s en, affiches, filmpjes, (dag)boeken, persoonskaarten en bonnenboekjes in de collectie. Nog steeds krijgt het archief regelmatig oorlogsmateriaal binnen.

Meer informatie over 75 jaar Vrijheid Den Haag is te vinden op: http://www.75jaarvrijheiddenhaag.nl Online kanalen Haags Gemeentearchief: https://haagsgemeentearchief.nl/ https://www.facebook.com/haagsgemeentearchief/ https://twitter.com/haagsarchief https://www.instagram.com/haagsgemeentearchief/ en op Youtube.com (Haags Gemeentearchief)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden