Studenten helpen vrijwillig met vervoer en logistiek van de maaltijden.
Studenten helpen vrijwillig met vervoer en logistiek van de maaltijden. (Foto: )

Bezorgservice brengt elke dag maaltijd bij kwetsbare Hagenaars

Voor de meest kwetsbare Hagenaars is er sinds vandaag, woensdag 24 maart, een maaltijdbezorgservice. Deze bezorgservice is een initiatief van Ben Lachhab en welzijnsorganisaties Mooi welzijn, Voor welzijn en Zebra welzijn (onderdeel van Xtra) en wordt ondersteund door de gemeente Den Haag en Fonds 1818.

Den Haag - Door de coronacrisis is het voor deze mensen met een slechte gezondheid, onvoldoende inkomen en zonder sociaal vangnet bijna onmogelijk om elke dag een voedzame maaltijd te vinden. Zij krijgen vanaf nu dagelijks een maaltijd thuis bezorgd.

Ben Lachhab heeft ervoor gezorgd dat de maaltijden bereid kunnen worden in de keuken van Shell door gespecialiseerde koks. Onze medewerkers zorgen samen met Welzijn Scheveningen voor de bezorging. Ook brengen de welzijnswerkers van Xtra in kaart welke mensen aangewezen zijn op de maaltijdservice om de crisis door te komen. Omdat het veelal om ouderen gaat, spelen ouderenconsulenten hierbij een cruciale rol.

Vanuit zijn ervaring met eenzame ouderen in minder welvarende wijken, werd Ben Lachab geraakt door de situatie van ouderen die door de coronacrisis niet meer terecht kunnen bij sociale maaltijdvoorzieningen. Zij kunnen niet zelf boodschappen doen en hebben niet de financiële middelen om eten te laten bezorgen door een commerciële aanbieder. “Elke dag zag ik ouderen die het moeilijk hebben en voor wie eenzaamheid een probleem is. Door de coronacrisis waarin we nu zitten wordt het voor deze ouderen alleen maar moeilijker. Dat was mijn drijfveer om deze actie te starten. Door aandacht en eten te bieden, kunnen we hun stress misschien een beetje verlichten. Daarom ben ik erg blij dat we met alle partners heel snel hebben kunnen schakelen en dit initiatief in een korte tijd samen hebben opgezet.”

Ondertussen kwamen bij welzijnsmedewerkers steeds meer prangende vragen binnen van inwoners die in de knel kwamen. Daarom besloten beide partijen om de handen ineen te slaan. De welzijnsorganisatie is in de verschillende gebieden in gesprek gegaan met de wijkbusorganisaties en de chauffeurs van Begeleiden en Rijden.
Boudewijn Jorna van leerwerkrestaurant H’Eerlijk coördineert binnen Xtra de logistieke organisatie. “De voorbije week leverde ik vanuit H’Eerlijk al hier en daar maaltijden om de ergste nood te lenigen. Ik ben blij dat we op deze manier samen met Ben, de gemeente en andere partners structureel een voedzame maaltijd kunnen bieden voor al die mensen die ernstig in de knel komen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden