Foto: De Posthoorn

Verhuur woning voor vakantie verboden

Zonder onttrekkingsvergunning is het niet langer toegestaan om een woning aan toeristen te verhuren, zelfs niet voor één dag. Dit heeft de Raad van State bepaald.

Den Haag - Het stadsbestuur informeerde de gemeenteraad in een brief wat deze uitspraak van de Raad van State voor Den Haag betekent. In de uitspraak is bepaald dat het verhuren van een woning aan toeristen zonder onttrekkingsvergunning niet is toegestaan. Eén dag verhuur aan een toerist moet volgens de uitspraak van de Raad van State al als woningonttrekking worden gezien. Dit betekent dat vakantieverhuur ook in Den Haag zonder vergunning niet is toegestaan.
Wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn): “Als mensen woningen verhuren, worden die woningen onttrokken aan de voorraad. Daarnaast hebben de bewoners in de buurt misschien last van de verhuur. En dat is slecht voor de buurt”.

Registratieplicht

Naar verwachting treedt per 1 januari 2021 de wet toeristische verhuur van woonruimte in werking. Die maakt het straks mogelijk vakantieverhuur te reguleren via een registratieplicht, al dan niet in combinatie met een meldplicht. Balster: “Zo zorgen we er enerzijds voor dat de overlast afneemt, maar kunnen mensen hun huis anderzijds wel verhuren als zij bijvoorbeeld op zomervakantie gaan."

Dwangsom

De gemeente spoort toeristische verhuur in woningen actief op. Een kleine overtreding leidt meestal tot een formele waarschuwing. In geval van systematische, structurele en/of bedrijfsmatige verhuur aan toeristen of zakelijke bezoekers kan de sanctie bestaan uit een dwangsom of zelfs een bestuurlijke boete.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden