La Galleria Kurhausplein in betere tijden (Foto: Entrada-restaurants)
La Galleria Kurhausplein in betere tijden (Foto: Entrada-restaurants)

Overleven in tijden van corona

 Bedrijven hebben het moeilijk 

“Vrienden, met pijn in mijn hart moet ik mijn restaurant sluiten tot 6 april aanstaande (Op basis van de laatste maatregelen van het kabinet wordt dit minstens tot 1 juni. Redactie). Dit is de eerste keer sinds de ‘start’ van mijn bedrijf in 1992. Van economische crisis tot wegafsluitingen, niets heeft me ooit tot deze stap kunnen bewegen. Wie ‘heeft’ kunnen bevroeden dat een virus het wel zou lukken. Maar veiligheid en gezondheid weegt zwaarder dan het zakelijke”, schrijft Melvin Chang afgelopen week op zijn Facebookpagina. Hij is directeur-eigenaar van restaurant Lung Fung op de Stationsweg in Den Haag.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Vorig jaar augustus vocht Chang, samen met andere ondernemers op de Stationsweg, een ‘battle’ uit tegen het gemeentebestuur over hun plan om het autoverkeer aan te pakken op de Parallelweg en de Hoefkade. Het was de bedoeling om het sluipverkeer van en naar de snelweg (A12) te verhinderen. Chang en zijn collega’s vreesden voor omzetverlies vooral omdat klanten vanuit de Schilderswijk en Transvaal hen niet meer direct met de auto konden bereiken. De plannen zijn nog niet volledig uitgevoerd maar het coronavirus kan een ‘afsluiting’ teveel zijn voor de zwaar getroffen ondernemers zoals Chang. Ondersteuning en creatief meedenken – vooral van het gemeentebestuur – is hierbij wenselijk. Natuurlijk is de impact van het coronavirus op de volksgezondheid voor iedereen op dit moment de grootste zorg maar belangrijk is uiteindelijk ook het economische aspect en de gevolgen voor allerlei bedrijven en organisaties.

Snel en creatief reageren heeft de gemeente in ieder geval gedaan bij de kwestie rond Voedselbank Haaglanden. Onlangs kondigde deze organisatie op haar website aan dat ze tijdelijk tot 6 april gaan sluiten. Dit zou onder meer tot gevolg hebben dat honderden Haagse gezinnen met jonge kinderen niet meer konden worden voorzien van een voedselpakket.

“We hebben contact opgenomen met de gemeente Den Haag met het voorstel om ons te ondersteunen en supermarktbonnen van 15 euro uit te delen”, vertelt Henk Baars, vicevoorzitter van het bestuur van Voedselbank Haaglanden. “Het afgesproken bedrag lijkt niet veel maar dit is meestal ongeveer de waarde van het pakket dat we normaal uitdelen. Bovendien moet je het zien als een aanvulling.”

Volgens Baars zijn er een aantal redenen waarom hij de hulp van de gemeente heeft ingeroepen. Te weinig aanvoer van bedrijven die meestal leveren. Vanwege het virus kunnen de klanten en de vrijwilligers niet voldoende beschermt worden. Bij de uitgiftepunten kampen ze met de zelfde problemen en de oudere vrijwilligers voelen zich extra kwetsbaar.

In samenwerking met Stichting Jarige Job wordt bovendien ook nog een verjaardagspakket verzorgd voor kinderen van cliënten van de Voedselbank die hun geboortedag vieren. Ook dit dreigde weg te vallen.

Iemand die op dit moment alles doet om zonder drastische maatregelen het voortbestaan van zijn bedrijf veilig te stellen is Damiano D’Alba van Entrada-restraurants. In 1981 begon hij met La Galleria Kurhausplein. Daarna kwamen er restaurants bij zoals La Galleria Boulevard, Gusto, Blaze & Co en Trattoria La Riva. De afkondiging van de maatregelen door premier Rutte liet hem uiteraard niet onberoerd. “Er gingen veel gedachten door me heen”, zegt hij. “Wat gaat er gebeuren? Wat zijn de gevolgen? Wat kunnen we doen?” Snel besloot hij om zich aan te sluiten bij bezorgorganisaties zoals Deliveroo en Thuisbezorgd.nl om met zijn restaurants toch de Hagenaars te kunnen bedienen. Weliswaar houdt hij nu een beperkte kaart aan maar als er behoefte aan is, dan leveren ze de gerechten die de mensen willen, zegt hij.

D’Alba wijst op iets nieuws. “We zijn onlangs gestart met een cadeaukaart. Je kan hem in onze restaurants en wijnshops gebruiken. Het bedrag mag je zelf bepalen. Je kan hem voor jezelf kopen of voor anderen en later gebruiken voor een lunch of diner”, vertelt hij. De populaire gerechten zoals Lasagna en spaghetti frutti di mare kunnen volgens D’Alba ook thuisbezorgd worden of later met de cadeaukaart worden afgehaald. Bovenal roept hij de mensen op om de aanwijzingen van de regering op te volgen zodat we snel uit deze situatie komen. “Gezondheid gaat boven alles maar we moeten het met z’n allen doen. Wij, de staat en onze gasten”, zegt hij. Bestellen? www.entrada-restaurants.nl 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden