Zdnek heeft in Den Haag de vrijheid gevonden.
(Foto: Peter van Zetten)
Zdnek heeft in Den Haag de vrijheid gevonden. (Foto: Peter van Zetten) (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (185): ‘Poort naar de wereld'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Zdenek Janecek uit Opava, Tsjechië.

Den Haag – “De eerste keer dat ik naar Den Haag reisde kan ik me nog goed herinneren. Mijn vrouw (nu mijn ex) studeerde hier en ik kwam haar opzoeken. Bij Den Haag Hollands Spoor (HS) stapte ik uit en ik was meteen van alles onder de indruk. Eigenlijk wist ik op dat moment niet wat ik moest zeggen. Het was allemaal zo groot en ik zag veel mensen uit allerlei culturen en van verschillende afkomst en kleur. Zoiets had ik in mijn geboorteland nog nooit gezien.”

“Eigenlijk vanaf het begin voelde ik de wind van de vrijheid in Den Haag. Ik zag hier veel mogelijkheden en ik vond de samenleving veel toleranter en meer flexibel dan de plaats waar ik vandaan kom. Nu ik hier een aantal jaren woon denk ik er nog steeds zo over. Natuurlijk is het echte leven met allerlei praktische situaties niet helemaal zoals ik had verwacht maar ik heb hier nog steeds een gevoel van vrijheid. Den Haag is voor mij de poort naar de wereld.”

“Ik ben trompettist maar dat was meer een keus van mijn ouders. Later heb ik mezelf drummen geleerd en in Memorytall gespeeld, een heavy metal band.”

“Ik hou van de djembé en gelukkig vond ik een goede leraar toen ik hier net woonde. Door hem heb ik me goed ontwikkeld en later kreeg ik zelf studenten. Met één van hen ontwikkelde ik een goede vriendschap. Zij bracht me weer in contact met een werkgever waar ik in een kas kon werken. Dat was wat mij betreft een geluksmoment want ik werkte tussen honderden aloë vera planten. Die plant is een heilige plant voor mij. Ik ben er altijd al door gefascineerd en ik heb er zelf thuis bijna tien verzameld. Je kunt er ook thee van maken en het sap is rijk aan vitaminen.”

“Mijn favoriete plek in de stad is het Zuiderstrand. Ik hou van die plek. Elke zomer geef ik daar ook djembésessies. Zo heb ik ook mijn huidige vriendin ontmoet.

Tegenbezoek?

“Reis naar Horni Namesti in Opava. Dat is een plein met allerlei historische gebouwen. Bijvoorbeeld het stadhuis, een theater en een kathedraal. Het liefst ga ik naar een ander plein daar vlak bij met drie kroegen waar de mensen me goed kennen. De ene heet club Gabriel, de andere heet Darkclub en de derde heet U2D.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden