Familie Quist 1921.
Familie Quist 1921. (Foto: (Foto: B.L. Quist/collectie Haags Gemeentearchief))

Gemeentearchief vraagt online hulp bij digitaliseren gezinskaarten

Het Haags Gemeentearchief maakt van de nood een deugd. Nu veel Hagenaars noodgedwongen vele uren in huis doorbrengen, doet het archief een beroep op deze stadsgenoten. Ze kunnen vrijwillig en op afstand helpen bj het invoeren van personen op gezinskaarten in een digitaal systeem.

Den Haag - Vanaf 1913 tot 1939 heeft de gemeente Den Haag haar bevolkingsregister bijgehouden op gezinskaarten. Dit was een losbladig systeem waarop per kaart het gezinshoofd en zijn vrouw en kinderen werden genoteerd. Ook werden er zaken als woonadres, beroep, burgerlijke staat en religie op aangetekend. In 1939 werden de gezinskaarten vervangen door persoonskaarten.

De gezinskaarten zijn nu ook al digitaal beschikbaar, maar de kwaliteit van dit huidige online aanbod voldoet niet meer aan de wensen van deze tijd. Bovendien is het bestand onvolledig en zitten er fouten in de indexering, waardoor zoekresultaten soms onbetrouwbaar zijn. Al met al aanleiding voor het Haags Gemeentearchief om alle gezinskaarten opnieuw te scannen en te beschrijven, maar dat is een enorme klus. Het Haags Gemeentearchief roept daarom de hulp in van vrijwilligers.

De gezinskaarten zijn inmiddels voor een groot deel opnieuw gescand, maar om deze scans toegankelijk te maken voor iedereen moeten alle op de gezinskaart vermelde personen worden ingevoerd. Zo worden de kaarten doorzoekbaar op naam, geboortedatum en geboorteplaats van alle gezinsleden. De overige gegevens, zoals beroep of voormalige adressen, worden niet overgenomen maar zijn via de digitale scan van de gezinskaart natuurlijk wel online beschikbaar, als het project is afgerond.
Wie meehelpt met het online invoeren kiest zelf een locatie en de tijdstippen waarop hij zich voor het project inzet.

Het project 'Hagenaars en Hagenezen, bevolkingsregister Den Haag 1913-1939' is onderdeel van de crowdsourcing website VeleHanden. Hierop bieden archieven en musea, maar ook universiteiten en voetbalclubs hun gedigitaliseerde collecties aan om deze met hulp van vrijwilligers voor iedereen digitaal toegankelijk te maken. Vele handen maken immers licht werk. Belangstellenden kunnen zich eenvoudig aanmelden door naar www.velehanden.nl te gaan en te kiezen voor het project “Hagenaars en Hagenezen, bevolkingsregister Den Haag 1913-1939”. Deelname aan het project is vrijwillig, maar levert wel punten op van het online platform VeleHanden, waarmee gespaard kan worden voor leuke beloningen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden