"Over de hele wereld lopen mensen op zaterdag de parkrun", zeggen Daniëlle (links), Joel en Hannah. Maar door het coronavirus nu even niet.
"Over de hele wereld lopen mensen op zaterdag de parkrun", zeggen Daniëlle (links), Joel en Hannah. Maar door het coronavirus nu even niet. (Foto: )

Eerste parkrun Den Haag afgelast. 'We willen geen enkel risico nemen'

Elke zaterdagochtend 5 kilometer wandelen of hardlopen in een park. Dat kan binnenkort bij de Haagse parkrun. Tenminste, dat was de bedoeling vóór het coronavirus toesloeg. De eerste parkrun van 28 maart gaat niet door.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Een half jaar lang zijn ze al bezig met de voorbereiding van de eerste parkrun in Den Haag: Daniëlle van Leeuwen, Joel Marsden en Hannah Gray. En nu worden ze gedwarsboomd door het coronavirus. “Dat is teleurstellend”, zeggen de drie sportievelingen. “Maar we willen niet dat de ziekte zich hier verspreidt. We nemen geen enkel risico.”

De hofstad is de negende plaats in Nederland waar de parkrun straks van start gaat. Hagenaren kunnen dan iedere zaterdag om 9.00 uur in het Zuiderpark 5 kilometer hardlopen of wandelen. Gratis. “Het is heel laagdrempelig. Het gaat altijd door. Je hoeft niet te laten weten of je komt. Schrijf je alleen de eerste keer in.”

De run trekt heel verschillende lopers aan, zo is de ervaring in andere steden. “Van beginners tot fanatiekelingen die trainen voor een marathon. Het is geen wedstrijd tussen de deelnemers. Je loopt alleen tegen de klok.”

De parkrun komt uit Engeland overwaaien. De Brit Joel liep mee in een Londens park. “In het begin was het voor mij een manier om fit te worden. Nu is m’n doel om nieuwe vrienden te maken. Ik ben net verhuisd naar Den Haag. Hier wil ik als vrijwilliger iets betekenen voor de samenleving: mensen die alleen zijn aan het sporten krijgen. Je ziet dat nieuwe lopers met hun zorgen en problemen aan de start verschijnen. Al na een paar weken voelen ze zich beter, lichter.”

Hannah begon met hardlopen voor haar gezondheid. “En ik blijf het doen voor het sociale. Na afloop lekker napraten met koffie.” Daniëlle heeft 16 parkruns in het buitenland op haar naam staan. “Stel je voor, overal op de wereld lopen mensen op zaterdagmorgen door een park: in Europa, Amerika, Zuid-Afrika. In Rusland met jas en muts bij min 40 graden, in Australië bij plús 40 graden in korte broek, op dezelfde dag.”

“Van elke loper nemen we straks de eindtijd op”, vertelt Joel. “Voor sommigen is die heel belangrijk. De organisatie van de parkrun houdt ook bij hoe vaak je meedoet, hier of op andere plekken van de wereld. Bij deelname van 50, 100, 250 keer krijg je een gratis T-shirt met dat getal erop.”

Volgens Daniëlle doen sommige deelnemers aan ‘alfabet-sparen’. “Ze vinden het leuk om in parken te lopen waarvan de naam met steeds een andere letter begint. Ik weet dat mensen in Engeland staan te trappelen om mee te doen aan de loop in het Zuiderpark. Dit is een van de weinig plekken op de wereld waar je de letter Z kunt scoren.”

Maar nu even niet. De drie sporters hopen dat de loop in mei of juni wel kan doorgaan. Ze zijn nog op zoek naar vrijwilligers. “Je hoeft niet iedere week beschikbaar te zijn. Als je een keer per maand of gewoon af en toe een handje kunt toesteken, is dat ook prima.”

Meld je aan als loper of vrijwilliger: parkrun.co.nl/zuiderpark

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden