De bekendste van de 23 sollicitanten is ongetwijfeld Richard de Mos
De bekendste van de 23 sollicitanten is ongetwijfeld Richard de Mos (Foto: Jos van Leeuwen )

23 sollicitanten voor burgemeesterschap Den Haag

Voor het burgemeesterschap van Den Haag hebben 23 kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt bij Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting op 1 juli 2020 in functie treden.

Den Haag - De sollicitanten – 19 mannen en 4 vrouwen – variëren in de leeftijd van 23 tot 63 jaar. Onder hen heeft een aantal ervaring in het openbaar bestuur, anderen komen uit het bedrijfsleven of anderszins. Twee namen zijn inmiddels bekend: de Haagse ex-wethouder Richard de Mos en Bert Blase, waarnemend burgemeester in Heerhugowaard.

Gesprekken

Smit zal de komende periode de dossiers compleet maken, onder meer door referenties op te vragen, en voert daarna gesprekken met een aantal sollicitanten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, dat is een afvaardiging van de Haagse gemeenteraad, over zijn bevindingen.

Aanbeveling 

De commissaris streeft naar een breed samengestelde, hoogwaardige selectie. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet een aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. De gemeenteraad zal vervolgens twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.

Aan de vorige kroonbenoemde burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, is per 9 oktober 2019 ontslag verleend. Waarnemend burgemeester Johan Remkes blijft aan tot 1 juli 2020.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden