Wethouder Hilbert Bredemeijer wordt ingesmeerd met kleurenpoeder. (Foto: Peter van Zetten)
Wethouder Hilbert Bredemeijer wordt ingesmeerd met kleurenpoeder. (Foto: Peter van Zetten)

Wethouder Bredemeijer viert holifeest

Op bezoek bij Shri Vishnu School

Wethouder Hilbert Bredemeijer van Onderwijs, Sport en Buitenruimte, heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan de Shri Vishnu School in Den Haag om het jaarlijkse holifeest mee te vieren. In de gymzaal wordt hij begroet door een paar honderd kinderen en – niet zonder reden - besmeurd met kleurenpoeder. Blijkbaar wordt hij daar erg vrolijk van want een brede glimlach siert zijn gezicht. “Geweldig”, zegt hij. “Hier heb ik wel een vies pak voor over.

Den Haag – Buiten regent het pijpenstelen als een traditioneel hindoestaanse band in de gang van de school bhaitak gana-muziek speelt. Het ritmisch samenspel wordt vooral gevormd door het harmonium, de dholak (trom) en de dandtal (ijzeren staaf). Veel kinderen en docenten zijn speciaal gekleed in Indiase kleding.

Kavish Partiman, fractievoorzitter van CDA Den Haag, is ook in de school aanwezig. Hij vergezelt Bredemeijer en houdt vlak na hem een korte toespraak. Vooraf is er een kennismaking met onder meer Rajesh Ramnewash, oud-raadslid van de PvdA in de Haagse gemeenteraad (2010-2018). Al tijdens zijn periode in de raad was hij bestuursvoorzitter van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON), met vijf scholen door heel het land, waaronder de Shri Vishnu School. Dat is hij nog steeds. “Heel bijzonder dat de wethouder juist vandaag is gekomen. Een dag waarop we door middel van het holifeest het goede op het kwade overwinnen. Alle slechte dingen laten we achter ons en we kijken vooruit naar een mooie toekomst”, zegt hij.

Die mooie toekomst moest hij overigens wel even veilig stellen want door het bekende lerarentekort dreigden ook voor de Shri Vishnu School moeilijke situaties te ontstaan. De school heeft namelijk veel meer leerlingen dan vorig jaar maar wilde graag de relatief kleine klassen behouden. “We hebben een zestal gepensioneerde leerkrachten bereid gevonden om weer les te gaan geven”, vertelt Ramnewash trots aan Bredemeijer en Partiman. Beide heren spitsen hun oren. “Voor ons zijn deze herintreders echt een cadeautje want ze zijn direct bevoegd om les te geven, ze brengen een schat aan ervaring mee en ze kunnen de jongere docenten coachen”, zegt hij verder.

Eén van die herintreders is Esseliene Goedan. Als Bredemeijer hoort dat ze onlangs 70 jaar is geworden is hij oprecht verbaast. “Nou dan doet u echt iets goed. U ziet er nog zo jong uit”, zegt hij. Goedan laat het compliment met een glimlach over zich heen komen. Met al haar ervaring raakt ze hiervan ogenschijnlijk niet hoteldebotel. Van een eventuele generatiekloof met de leerlingen van tegenwoordig overigens ook niet. “Ik pas me aan”, zegt ze. “Ik heb kleinkinderen dus ik herken sommige situaties.”

Jan Bilgoe is vorig jaar met pensioen gegaan maar is vanwege het lerarentekort alweer terug. Eén dag per week staat hij voor de klas bij groep 3. “Ik wilde een vaste groep want ik heb geen zin om te gaan hollen door het gebouw”, zegt hij.

Ramnewash wil graag dat de wethouder actie onderneemt en andere scholen aanmoedigt om serieus naar gepensioneerde leerkrachten te kijken om het gigantische probleem van het docententekort op te lossen. “Via het ABP is in principe makkelijk te achterhalen hoeveel er nu met pensioen zijn. Die zouden allemaal een brief van het ministerie kunnen krijgen met de oproep om weer gedeeltelijk of volledig voor de klas te gaan staan”, zegt hij.

Toevallig spreekt Bredemeijer de dag na zijn bezoek aan de Shri Vishnu School met minister Ingrid van Engelshoven over een noodplan, samengesteld door Rotterdam en Den Haag. Hierin spelen herintreders een belangrijke rol. “Ik ga bij de minister er op aandringen dat we er genoeg middelen voor krijgen”, zegt hij.

Behalve tijdens zijn toespraak in de gymzaal is Partiman die dag stil gebleven. Vermoedelijk niet zonder reden. Later op de dag doet hij namelijk een oproep aan het gemeentebestuur om holi aan te melden als immaterieel cultureel erfgoed. Verder wil hij dat er een groot festival van wordt gemaakt. Volgens Partiman is holi een feest van verbinding verspreid over 2 dagen. Nadat iedereen met gekleurde poeder is besmeurd valt niet meer op te maken wat de door de maatschappij opgelegde verschillen zijn. Een prachtige symboliek over de gelijkheid van mensen en die we in ons dagelijks leven mee moeten nemen, stelt hij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden