Lege stoeltjes, ook in de Koninklijke Schouwburg. Directeur Cees Debets: 'Dit heb ik nog nooit meegemaakt' (Foto: indebuurt.nl)
Lege stoeltjes, ook in de Koninklijke Schouwburg. Directeur Cees Debets: 'Dit heb ik nog nooit meegemaakt' (Foto: indebuurt.nl)

Den Haag is bijna stilgevallen

 Impact van het coronavirus 

Den Haag is bijna stilgevallen vanwege het coronavirus en niemand weet wat er over een paar weken nog meer gaat gebeuren. Op een enkele uitzondering na is alles dicht. Hoe gaan sommige bedrijven en andere instellingen met de situatie om? “Ik werk al heel lang in de theaterwereld maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Cees Debets, directeur van Het Nationale Theater.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Tijdens de afkondiging van de maatregelen door premier Rutte in de afgelopen week zat hij met een aantal medewerkers aan de radio gekluisterd. In zijn theater zou een grote voorstelling in première gaan: Trojan Wars. Een productie met 85 medewerkers waarvan ongeveer de helft op het toneel. “Iedereen stond klaar. Geschminkt en al”, vertelt Debets. “Op het laatste moment heb ik de mensen in de grote zaal van de Koninklijke Schouwburg bij elkaar geroepen en meegedeeld dat we niet mogen spelen. Velen waren erg geëmotioneerd.”

Debets' eerste zorg is natuurlijk de gezondheid en zorgen voor een vangnet voor medewerkers die vermoedelijk in de financiële problemen komen. Velen van hen zijn namelijk zzp’er en moeten het minimaal een paar weken zonder inkomsten doen.

De ministers Bruins en Slob kondigden een paar dagen later aan dat alle scholen, horeca en vergelijkbare gelegenheden tot en met 6 april dicht moeten. Sommige mensen verslikten zich bijna in hun biertje. Dat geldt ook voor de medewerkers van de Entrada-restaurants met onder meer Gusto, Blaze & Co, La Galleria Kurhausplein en Trattoria La Riva. Veel medewerkers werken er op oproepbasis, wat betekent dat ze geen inkomsten zullen hebben in de komende weken. “Om het hoofd enigszins boven water te houden, gaan we eten aan huis bezorgen via Thuisbezorgd.nl en via onze eigen bezorgdienst”, vertelt Nellie Mykoniou, medewerkster Sales & Marketing. Onder de huidige regels is dat volgens haar toegestaan.

Supermarkten zoals Albert Heijn(AH) en Jumbo behoren tot de vitale bedrijven die door de regering zijn uitgezonderd van alle maatregelen. In de Grote Markstraat in het centrum zijn twee vestigingen van AH en eentje van Jumbo. “Wij volgen de ontwikkelingen op de voet”, schrijft Pauline van den Brandhof, woordvoerder van AH. “In de winkels focussen we uiteraard op hygiëne. Verder raden we mensen aan afstand te houden. En, we doen een dringend beroep op klanten om te pinnen.”

Ook Jumbo heeft maatregelen genomen, schrijft Rennie Vernooij, communicatieadviseur van het bedrijf. Zo wijzen ze medewerkers erop om regelmatig hun handen te wassen. Verder zijn er extra reinigingsdoekjes verspreid. Bovendien bezorgt Jumbo de online boodschappen tijdelijk tot aan de voordeur en niet - zoals normaal - tot in de huizen van klanten.

Cemil Yilmaz, fractievertegenwoordiger van Nida in de Haagse raad, heeft tenslotte een spoeddebat aangevraagd over de impact van het virus op de Hagenaars. “Dit raakt niet alleen de volksgezondheid en zorg maar ook onderwijs, veiligheid en economie”, stelt hij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden