Dominique Litmaath houdt van het internationale karakter van Den Haag (Foto: SearchPath International).
Dominique Litmaath houdt van het internationale karakter van Den Haag (Foto: SearchPath International).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (182): ’Fietsen door de duinen’

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Dominique Litmaath, uit Hong Kong.

Den Haag –“Ik heb Nederlandse ouders maar ben geboren en getogen in Hong Kong, de plaats waar mijn vader eerst werkte voor een Nederlands bedrijf en later zijn eigen bedrijf is begonnen. Mijn ouders waren eigenlijk van plan om er vijf jaar te blijven maar het werd uiteindelijk een periode van vijftig jaar. Voor een studie aan de universiteit ben ik zelf naar Amerika getrokken en de laatste dertig jaar is dit het land waar ik woon maar ik beschouw Hong Kong nog steeds als mijn thuisland.”

“Bijna tien jaar geleden kochten mijn ouders een huis in Den Haag. Weliswaar hebben we overal in Nederland nog familie en hebben we op vele plekken onze vakanties doorgebracht, maar ze zochten een internationale stad met mensen uit heel de wereld. Je moest ook zo naar de belangrijkste plekken van de stad kunnen lopen en het huis moest in de buurt van de zee liggen. Uiteindelijk vonden ze dat Den Haag aan alle kwalificaties voldoet.”

“Ik voel me erg Nederlands als ik in Amerika ben. Als er een internationale wedstrijd is en Nederland doet mee, dan doe ik vaak oranje kleding aan. Maar de eerste keer dat ik in Den Haag in de rij stond bij de supermarkt staarde ik naar een jonge en super hippe kassière en begon ik in het Engels te praten, ook al spreek ik redelijk goed Nederlands en eet ik, als ik hier ben, vooral kroketten, friet, stroopwafels en drop. Ik realiseerde me namelijk op dat moment dat ik niet typisch Nederlands ben.”

“Fietsen heb ik als kind vooral tijdens de vakanties in Nederland geleerd. In Hong Kong doen we dat niet want het is daar bijna onmogelijk. De eerste keer dat ik hier was met mijn eigen kinderen hebben we fietsen gehuurd in de Keizerstraat in Scheveningen en zijn we elke dag naar de duinen gereden.”

Tegenbezoek?

“Het beeld bestaat bij veel mensen dat Hong Kong een drukbevolkt gebied is met veel winkelcentra. Dat is gedeeltelijk ook zo maar in het Hong Kong waar ik in opgroeide had je vlinders in de achtertuin en honderden kilometers wandelpaden (hiking) waar niet veel toeristen zich van bewust zijn, zoals de Maclehose. Ik ben er vroeger vaak geweest. Neem ook eens een veerpont naar Tai Long won beach.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden