Richt de Grote Marktstraat eerst eens duidelijk in voordat je overgaat tot het weren van fietsers, vindt Joris Wijsmuller.
Richt de Grote Marktstraat eerst eens duidelijk in voordat je overgaat tot het weren van fietsers, vindt Joris Wijsmuller. (Foto: Peter van Zetten)

HSP: 'Er is plek zat voor voetgangers én fietsers in Grote Marktstraat'

Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij, heeft kritiek op het ‘plan’ van het Haagse gemeentebestuur om fietsers te verbieden om door de Grote Markstraat te rijden tijdens winkeltijden. “De Grote Markstraat was ooit breed genoeg voor trams, bussen, auto’s, fietsers en voetgangers. Dus het moet absoluut mogelijk zijn om alleen voetgangers én fietsers voldoende plek te bieden. Dat kan makkelijk!”

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Afgelopen week heeft hij een motie ingediend tegen het voornemen van de gemeente. ’Als het ‘plan’ doorgaat zullen bijna 15.000 fietsers per dag hierdoor geraakt worden (bron: fietsnota ‘Ruim baan voor de fiets’, door Robert van Asten, wethouder onder meer voor mobiliteit). Dan zullen ze een andere doorgaande route moeten vinden naar bijvoorbeeld Station Den Haag Centraal en de vele ministeries daar in de buurt. Letterlijk zegt Van Asten in 2019 bij Omroep West over zijn fietsnota: “Dat iedereen die wil gaan fietsen over comfortabele fietspaden gaat, daar ook wat meer voorrang krijgt en dat je sneller op de plek van bestemming bent.” Rijmt dat met het weren van fietsers uit de Grote Marktstraat?

Wijsmuller is daar in ieder geval niet van overtuigd. “Dan hoor je over de plannen van de gemeente om fietsers te weren. Daar hebben ze mee geëxperimenteerd tijdens de drukke dagen voor de kerst. Dan zeg ik stop! Neem je verantwoordelijkheid en zorg eerst dat er een veilig alternatief is. Dat kan op de Gedempte Burgwal en de Gedempte Gracht. Maar dan moet er wel iets gebeuren. Alle geparkeerde auto’s moeten daar van de straat. Het parkeerterrein achter de Bijenkorf moet gesloten worden en de weg moet verder ingericht worden als fietsstraat”, zegt Wijsmuller.

Volgens hem liggen er miljoenen euro’s op de plank voor de herinrichting van die twee straten. Zolang dit niet is gebeurd is er geen goed alternatief en moet de Grote Markstraat helder ingericht worden. “Daarmee bedoel ik dat die fietsstrook die er nu ligt belijnd moet worden met symbolen, zebra’s, et cetera, zodat iedereen die daar komt weet waar hij aan toe is. Zo vermijd je chaos en (bijna) conflicten tussen fietsers en wandelaars”, zegt hij.

Belanghebbenden zijn ook de leden van de fietsersbond maar voorzitter Koen Baart reageert vooralsnog voorzichtig. “De gemeente is alles nog aan het onderzoeken en ik heb zoiets als; zolang er nog geen begin is van een voorstel moet de Grote Marktstraat blijven zoals het is. Zodra ze hebben bedacht hoe het moet zijn gaan we het beoordelen.” Opvallend: volgens Baart heeft voormalig wethouder Frits Huffnagel (VVD) in 2009 al een plan gepresenteerd om de Gedempte Gracht in te richten als fietsroute maar is dat door zijn collega wethouder Peter Smit (ook VVD) afgeschoten. “Niet omdat hij vond dat de fietsers weg moesten uit de Grote Markstraat, maar omdat hij geen voorstander was van het opheffen van 150 parkeerplaatsen”, zegt Baart.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden