René Oudshoorn diende een motie in over onderzoek naar de mogelijkheden van de getijdenstroom als energiebron. (Foto: Martijn Beekman)
René Oudshoorn diende een motie in over onderzoek naar de mogelijkheden van de getijdenstroom als energiebron. (Foto: Martijn Beekman) (Foto: Martijn Beekman)

Hart voor Den Haag: Haal Haagse energie uit de Noordzee

De getijdenstroom voor de kust van Den Haag is een potentiële energiebron. De gemeenteraad wil dat de gemeente Den Haag de mogelijkheden hiervan gaat onderzoeken. Een motie van Hart voor Den Haag raadslid René Oudshoorn werd door de hele gemeenteraad aangenomen. 

Den Haag - Oudshoorn: “Het heeft me altijd verbaasd, dat men naarstig op zoek is naar duurzame energiebronnen terwijl de oplossing gewoon aan onze voeten ligt. De getijdenstroom in de Noordzee heeft een enorm potentieel aan energie. Minimaal 20% van de Nederlandse huizen kan hiermee van elektriciteit worden voorzien. Dat moeten we benutten”. 

Oudshoorn verbaast zich er tevens over dat al in 2009 via onderzoeken van Rijkswaterstaat het potentieel van onderwaterturbines is aangetoond, maar dat deze rapporten kennelijk onderin de bureaulades op het Ministerie zijn verdwenen. 

Hart voor Den Haag ziet liever waterkracht als rendabele energiebron dan de, volgens de lokale partij, afzichtelijke en onwenselijke windmolen- en zonnepanelenparken. Volgens de partij zijn er ook geen negatieve effecten op de veiligheid of op de omgeving. Omdat water een veel grotere dichtheid heeft dan lucht, is de capaciteit van een onderwaterrotor met een diameter van drie meter vergelijkbaar met een windturbine met een diameter van achttien meter.

Oudshoorn: “Door onze unieke ligging aan zee met 11 kilometer kust, ligt de energie in onze voortuin letterlijk voor het oprapen. Deze turbineparken liggen onder water dus zonder horizonvervuiling, zijn visvriendelijk en in tegenstelling tot wind en zonne-energie is de getijdestroming constant. Een hoog rendement is dus verzekerd. De kennis  is gewoon bij innovatieve bedrijven in eigen land. Ik ben dan ook blij dat de wethouder deze optie serieus gaat onderzoeken, dat is goed voor Den Haag, Scheveningen en Kijkduin die hiermee een unieke kans hebben om koploper te worden in duurzame energie!” 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden