Haags Dierencentrum is één van de twaalf genomineerden.
Haags Dierencentrum is één van de twaalf genomineerden. (Foto: Gemeente Den Haag/ Arnaud Roelofsz)

Taal aan Zee en Haags Dierencentrum in race voor Nationale Vrijwilligersprijs

Taal aan Zee en Haags Dierencentrum behoren tot de genomineerden voor de Nationale Vrijwilligersprijs. Samen met 10 andere genomineerden vertegenwoordigen de beide Haagse stichtingen de breedte van het vrijwilligerswerk in Nederland, van jeugdinitiatieven tot dierenwelzijn en van zorg en stille armoede tot cultuur. Op zaterdag 28 maart reikt de vakjury de prijs uit aan de winnaars.

Den Haag - “Bij Taal aan Zee en Haags Dierencentrum ben ik recent op werkbezoek geweest en ze doen fantastisch werk met heel veel vrijwilligers. Het is ontzettend verdiend dat zij nu voor de Nationale Vrijwilligersprijs zijn genomineerd”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal (vrijwilligersbeleid).

De Nationale Vrijwilligersprijs waardeert vrijwilligersinitiatieven voor hun inzet voor de samenleving. Alle genomineerden maken kans op de juryprijs van € 6.000,-. Belangrijk is onder meer hoe succesvol zij zijn in het vinden van vrijwilligers en hoe zij hun vrijwilligers de eer van het succes weten te geven.

Er is ook een publieksprijs voor lokale initiatieven. Daar prijkt naast Taal aan Zee en Haags Dierencentrum zelfs een derde Haagse organisatie op de lijst van genomineerden: Mijn Buuf van stichting DIG (Dutch Integration Group). Het publiek kan tot en met 22 maart op alle aangemelde initiatieven stemmen via www.vrijwilligersprijzen.nl. De winnaar van de publieksprijs ontvangt € 2.500,-.

Cement van de samenleving

“Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. Ik ben trots op het grote aantal vrijwilligers dat in Den Haag actief is, maar tal van organisaties kunnen nog best vrijwilligers gebruiken. Dus daarom vraag ik aan alle Hagenaars en Hagenezen: wat doe jij voor een ander? Ik kan iedereen verzekeren dat vrijwilligerswerk veel voldoening geeft, zowel aan de gever als aan de ontvanger”, zegt Kavita Parbhudayal.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte recent bekend dat van de mensen die vrijwilligerswerk doen, 91 procent zegt gelukkig te zijn, tegenover 85 procent van de mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Het aandeel dat zich ongelukkig voelt (en zichzelf minder dan een 5 geven op de schaal van 10) is bij mensen die geen vrijwilligerswerk doen bijna twee keer zo groot als bij vrijwilligers, die zichzelf een 7 of hoger geven.

De winnaars van de Nationale Vrijwilligersprijzen worden 28 maart bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking op het Doe het samen! Festival in Amersfoort. De Nationale Vrijwilligersprijzen is een initiatief van het Ministerie van VWS en wordt ondersteund door de VNG en de VriendenLoterij, die onder meer de prijzen beschikbaar stelt. De organisatie is in handen van Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden