Foto: pr

Haagse scholieren krijgen colleges van veteranen

Basisscholen en middelbare scholen uit de regio kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de collegereeks Boekids University van 25 tot en met 29 mei. Tijdens deze colleges worden leerlingen even uit de reguliere schoolbanken gehaald en leren zij van deskundigen over uiteenlopende, maar actuele onderwerpen. 

Den Haag - Er zijn dit jaar colleges van onder andere bioloog Auke-Florian Hiemstra, wetenschapsjournalisten Marleen Hoebe en Yannick Fritschy en een oorlogsveteraan die zijn persoonlijke verhaal vertelt in het kader van 75 Jaar Vrijheid. Aanmelden kan tot en met 14 april 2020. Ga voor meer informatie naar  www.boekids.nl .

De impact en toekomst van de mens

Ook dit jaar vindt enkele weken vóór Boekids de collegereeks Boekids University plaats, waarbij leerlingen op een interactieve en speelse manier kennis maken met literatuur en wetenschap. Zo ontdekken basisschoolleerlingen in een college van bioloog Auke-Florian Hiemstra wat de impact van de mens (en hun afval) is op het bestaan van de zeedieren en laat hoogleraar en auteur Jos van den Broek zien hoe je je eigen DNA kunt vangen. Wetenschapsjournalisten Marleen Hoebe en Yannick Fritschy geven antwoord op de vraag: kunnen we straks écht op en neer naar de maan. Tot slot wordt er in een speciaal vrijheidscollege stilgestaan bij de oorlogservaringen van een veteraan.

Vrijheidscollege in het kader van ’75 jaar vrijheid’

“We vinden het heel belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd kennismaken met grote onderwerpen als de impact van de mens op de natuur en de technologische mogelijkheden van de toekomst. Het is echter minstens zo belangrijk om persoonlijke ervaringen uit het verleden met hen te delen. In het kader van ‘75 jaar vrijheid’ hebben we dan ook een speciaal vrijheidscollege in het leven geroepen, opdat de kinderen van nu begrijpen wat de oorlog met een mens doet en de verhalen van generatie op generatie door te kunnen geven”, aldus Zoe Reddy, die de educatiecoördinatie van Boekids University op zich neemt.

College in feminisme en genderrechten

Leerlingen van het voortgezet onderwijs krijgen colleges van o.a. hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing, auteur Raoul De Jong en socioloog en politiek filosoof Lotte Krabbenborg. Ook geven auteurs Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen over feminisme, genderrechten en hoe belangrijk het is om jezelf te zijn. Basisscholen en middelbare scholen kunnen zich voor deze colleges opgeven via www.boekids.nl.

Over Jeugdfestival Boekids

Boekids is al vanaf de eerste editie in 2003 hét toonaangevende festival dat kinderen en (jong)volwassenen stimuleert, enthousiasmeert en uitdaagt om literatuur te ontdekken. Naast Boekids wordt van 25 tot en met 29 mei 2020 Boekids University georganiseerd, een reeks interactieve colleges voor het primair en voortgezet onderwijs. Boekids University stelt vragen, biedt antwoorden en daagt uit om actief deel te nemen. Ga voor meer informatie naar www.boekids.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden