Het voorportaal van de praktijk van huisartsen Jens van der Weert en Nicoline Pes is weer in oude glorie hersteld.
Het voorportaal van de praktijk van huisartsen Jens van der Weert en Nicoline Pes is weer in oude glorie hersteld. (Foto: Marc Tangel)

Huisartspraktijk 'hufterproof' na vandalisme met oud en nieuw

Op oudjaarsdag vernielden vandalen de ramen van V&V huisartsen aan de Nunspeetlaan. Twee weken eerder ontplofte een vuurwerkbom in het voorportaal van de praktijk. Nu alle schade is hersteld, is dokter Nicoline Pes strijdvaardiger dan ooit: "Er moet gewoon een omkeer komen over de manier waarop mensen denken over oud en nieuw".

Door Marc Tangel

DEN HAAG - Het houtwerk zit weer netjes in de verf en het raamwerk zit als vanouds in de kozijnen verankerd. Niets herinnert nog aan de ravage die huisarts Nicoline Pes en haar collega Jens van der Weert op oudjaarsdag in hun praktijk aantroffen. "We zijn de afgelopen zes weken heel veel bezig geweest met regelen", constateert laatstgenoemde. "Een belangrijke vraag voor ons was wat voor glas we nu voor de praktijk moesten plaatsen. Er is even gedacht aan pantserglas, maar dat kon niet vanwege de afmetingen. Nu is er glas geplaatst dat aan beide kanten extra slagvast is."

'Oorlogsmaand'

Het nieuwe raamwerk is slechts één van de maatregelen die de huisartsen nemen om hun praktijk aan de Nunspeetlaan in de toekomst te beschermen tegen onverhoopt vandalisme. "We zijn bezig met een rolluik", bevestigt Van der Weert, "maar dat is lastig, want je wilt graag herkenbaar blijven als praktijk. We werken nu dus aan een constructie waarbij je alleen het glas zou kunnen afdekken in de 'oorlogsmaand', om dat vervolgens in januari weer weg te kunnen halen. Daarnaast hebben we offertes opgevraagd voor een zogenaamde vandalisme-proof camera."

Zonde

Om al deze maatregelen te kunnen realiseren, hopen de artsen op een bijdrage vanuit de gemeente. Ook is er een fonds voor huisartsen in achterstandswijken aangeschreven. "Al het geld dat naar camera's en rolluiken gaat, kunnen we niet in de praktijk stoppen", vertelt dokter Pes. "Dus ook niet in de zorg voor patiënten. Je koopt er bijvoorbeeld liever gaasjes en spuitjes van. Je wil je inkomsten op een goeie manier investeren. Dan is dit gewoon een beetje zonde."

Mentaliteit

Toch is een nieuwe 'aanslag' tegen de de praktijk volgens de artsen niet alleen met materiële middelen en een landelijk vuurwerkverbod te voorkomen. "Het is ook een mentaliteitsprobleem", merkt dokter Pes op. "Uiteindelijk is ons probleem niet zozeer het vuurwerk, want het zijn stenen die tegen de ramen zijn gekegeld. Toch denk ik dat de mentaliteit voorafgaand aan oud en nieuw wel mede door vuurwerk veroorzaakt wordt. 'Het is december, dus we mogen alles in de fik steken'. Dat mag gewoon in Den Haag." Collega Van der Weert valt bij: "De handhaving is ook lastig. Ik denk dat een totaalverbod op pijlen en knalvuurwerk dat voor de politie makkelijker maakt, maar of je vandalisme tegengaat weet ik niet." Nicoline Pes besluit: "Het is misschien een begin. Net zoals mensen nu meer met het klimaat bezig zijn dan tien jaar geelden, is dit misschien een eerste stap naar een meer normaal oud en nieuw, waarin we niet de hele stad afbreken of een wedstrijdje houden hoeveel autobranden er in noord of zuid Den Haag zijn."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden