Bestemming Den Haag (180): 'Synoniem voor schoonheid'


Milyacintha Karg heeft nog steeds warme herinneringen aan Den Haag (Foto: Peter van Zetten)
Milyacintha Karg heeft nog steeds warme herinneringen aan Den Haag (Foto: Peter van Zetten)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (180): 'Synoniem voor schoonheid'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Milyacintha Karg uit Zoetermeer.

Den Haag – "Het was begin juli 1969 toen mijn moeder, mijn broertje en ik vanuit Suriname naar Nederland reisden. Mijn moeder was gescheiden en wilde hier een nieuw leven beginnen. Achteraf bekeken vond ik dat heel moedig van haar want we hadden hier niemand om ons op te vangen en een baan had ze niet meteen. Het enige waar ze op terug kon vallen was een goed gevuld spaarbankboekje. De mensen zullen het misschien niet willen geloven maar toentertijd kreeg je voor elke Surinaamse gulden bij het omwisselen twee Nederlandse guldens. Zo sterk was toen de Surinaamse munt."

"Bij aankomst in Den Haag zijn we de eerste drie weken in hotel De Viking gaan wonen aan de Bilderdijkstraat. Vlakbij zat toen nog de Centrale bibliotheek. We hadden daar een kamer voor een gezin. Het was een klein hotel maar de kamers en bedden vond ik luxe. Ik weet nog dat ik alles wilde zien en ik ging vragen of ik mee mocht helpen om de bedden op te maken. Dat mocht en al gauw liep ik mee met een vrouw die haar werk deed. Dat was leuk."

"Na die paar weken in het hotel vond mijn moeder een huis aan de Van Ostadestraat en ik werd ingeschreven op de Maria Goretti basisschool aan de Hoefkade. Dat was een school van de nonnen en volgens mijn moeder kon dat alleen maar goed zijn. Dat was ook zo want die nonnen waren heel erg begaan met hun kinderen. Ze lieten ons de wereld ontdekken door ons te laten corresponderen met kinderen uit Japan, China of Amerika. Ik koos voor China omdat daar een deel van mijn voorouders vandaan komen. De nonnen lieten ons verder ook kennis maken met klassieke muziek, ballet en fotografie. We moesten zelfs onze eigen foto's afdrukken."

"Voor mij staat Den Haag synoniem voor de ruimte en de schoonheid van de parken, zoals het Zuiderpark en Clingendael. Ik heb er tot 1982 gewoond, daarna ben ik vertrokken naar Voorburg en veel later naar Zoetermeer. Als het even kan zing ik dat lied ´Oh Oh Den Haag, mooie stad achter de duinen´, uit volle borst mee'."

Tegenbezoek?

"Reis naar het Balijbos. Het is er rustig, je ziet er amper mensen. Ik voel me daar vrij en je kan er goed ontspannen. Soms zie je daar ook een kiekendief (valkachtige vogel) of een visarend."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden