De spectaculaire video-installatie Warnet is te zien tijdens het Lentekriebels kindertheaterfestival.
De spectaculaire video-installatie Warnet is te zien tijdens het Lentekriebels kindertheaterfestival. (Foto: Wannes Cré)

Theaterfestival Lentekriebels nu echt voor ieder kind

Ook dit jaar is er in de voorjaarsvakantie weer Lentekriebels. Het jaarlijkse kindertheaterfestival van Het Nationale Theater en Korzo houdt dit jaar nog meer rekening met kinderen met een beperking. Daardoor is het nu echt een festival voor iedereen. De verschillende activiteiten en jeugtheatervoorstellingen vinden plaats van 23 februari tot en met 1 maart op drie locaties: Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Korzo.

Den Haag - Bij alle voorstellingen in het festival zijn meer rolstoelplaatsen gecreëerd en het randprogramma in de foyers is rolstoeltoegankelijk. De theaterwerkplaats 'Hartendieven' waarin kinderen de hele week zelf theater leren maken, wordt met tolken Nederlandse gebarentaal toegankelijk gemaakt voor dove kinderen. En op 1 maart wordt Repelsteeltje en de blinde prinses (8+) van Theater Rotterdam in de Koninklijke Schouwburg speciaal voor blinde kinderen begeleid met audiobeschrijving door een blindentolk die live vertelt wat er op het toneel gebeurt. Daarvoor hebben de kinderen al een meet & feel met de acteurs gehad zodat ze bekend raken met de stemmen van de acteurs en bepaalde decorstukken hebben kunnen voelen.

Van de bezoekers van Lentekriebels wordt ook enige inzet verwacht. Naast het bezoeken van jeugdvoorstellingen, kunnen ze in de foyer van Theater aan het Spui meedoen aan een (rolstoeltoegankelijk) interactief spel dat is gebaseerd op een kunstwerk van de wereldberoemde kunstenares Yayoi Kusama. Kusama is onder andere bekend van haar stippenpatronen en spiegelkamers in musea over de hele wereld. Het theater wordt zo door allerlei kinderen omgetoverd tot een kleurrijk lenteparadijs.

Videowereld

Schippers & VanGucht staat met de voorstelling Warnet op het Lentekriebels Kindertheaterfestival. De video-installatie speelt zondag zondag 23 februari om 11.00 en 15.00 uur en maandag 24 februari om 11.00 en 13.30 uur in Theater aan het Spui. In Warnet (synoniem voor labyrint) bevinden de bezoekes zich in het oog van een kolkende beeldenstorm waarin de wonderlijke wirwar en de schoonheid van het alledaagse leven wordt gevierd. Op een tribune middenin een witte kubus word de kijker opgeslokt door een videowereld van 360 graden. Op vier grote schermen - en tegelijkertijd live - is één acteur te zien, die als veertig verschillende personages uiteenlopende fragmenten van een leven bespeelt. Zo is een oude vrouw op zoek naar haar hondje, zijn mensen met punthoedjes onderweg naar het feestje van een honderdjarige en strijkt een man zijn das op strijkmuziek. Het idee achter Warnet is dat elke toeschouwer andere details ziet en in zijn hoofd een unieke voorstelling maakt. Toch is Warnet een legpuzzel die je alleen samen kunt leggen.

Benieuwd naar het hele programma van theaterfestival Lentekriebels? Kijk dan op www.hnt.nl/lentekriebels. Kaartverkoop via de website www.hnt.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden