Voorzitter Leendert de Lange vindt het een eer dat hij het voorzitterschap van generaal BD Kees Neisingh over mag nemen.
Voorzitter Leendert de Lange vindt het een eer dat hij het voorzitterschap van generaal BD Kees Neisingh over mag nemen. (Foto: pr)

Nieuwe voorzitter erfgoedlijn Atlantikwall: 'Verhalen over bezetting doorvertellen'

Leendert de Lange, burgemeester van Wassenaar, is de nieuwe voorzitter erfgoedlijn Atlantikwall. Hij is de opvolger van generaal buiten dienst Kees Neisingh. Deze erfgoedlijn, één van de zeven in Zuid-Holland, valt samen met de Duitse linie langs de kust tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Regio - De erfgoedlijn Atlantikwall bestaat uit het complex van bunkers en bunkercomplexen, tankgrachten, maar ook zogenaamde zachte resten, die langs de kust zijn gebouwd of benut als onderdeel van de Atlantikwall. Deze Duitse linie had als doel de geallieerden buiten Nederland te houden en zo een tweefrontenoorlog te voorkomen. Immers de Duitsers waren in het Oosten al in gevecht met Rusland. Zwaartepunten in Zuid-Holland zijn onder meer de Festung Hoek van Holland, de verdedigingswerken in en bij Den Haag en Scheveningen, Katwijk en Noordwijk en enkele verdedigingswerken op de Zuid-Hollandse eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee.

Bijzonder

De provincie heeft zeven erfgoedlijnen: Atlantikwall, Goeree Overflakkee, Landgoederenzone, Limes, Oude Hollandse Waterlinie, Trekvaarten, Waterdriehoek. Samen met vrijwilligers wil de provincie ervoor zorgen dat het verhaal van deze bijzondere geografische lijnen via zogenaamde erfgoedtafels verteld wordt.

Leendert de Lange vindt het een eer dat hij het voorzitterschap van generaal BD Kees Neisingh over mag nemen. "Het onderwerp ligt dicht bij mij als echte kustbewoner. De verschillende bunkercomplexen uit de Tweede Wereldoorlog, vormen tot de dag van vandaag tastbare herinneringen aan een 'zeer donkere periode' van onze geschiedenis."

De restanten van de Atlantikwall zijn langs de hele kust zichtbaar. De Lange: "In de gemeente Wassenaar zijn sporen uit WOII goed te zien en staan we stil bij de gevolgen van de bezetting. Op het strand van Wassenaar zie je langs de kuststrook, diverse geschutsbunkers midden in de duinen: nu een rustoord voor vleermuizen. Ook op het landgoed Clingendael bevinden zich diverse bunkerobjecten verbonden aan de toenmalige Nazi-bevelhebber. Vanuit de bossen van Wassenaar aan de Konijnenlaan is de allereerste V2 raket afgevuurd op de Britse hoofdstad Londen en jaarlijks herdenken we de dood van Franse commando's die tijdens een verkenning vanuit zee zijn gesneuveld op het strand."

Juist in dit jaar, waarin 75 jaar vrijheid wordt herdacht, speelt erfgoedlijn Atlantikwall een prominente rol. De Lange: "De vele verhalen laten zien dat het belangrijk is om de collectieve ervaring van bezetting, onderdrukking en bevrijding door te vertellen aan de huidige generaties."

Gedeputeerde Willy de Zoete sluit zich hierbij aan: "In dit bijzondere jaar waarin wij 75 jaar vrede herdenken, geeft de erfgoedlijn Atlantikwall goed weer wat doorgeven van geschiedenis kan betekenen voor onze provincie en onze inwoners."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden