Het had niet veel gescheeld of Naidjim had voor de klas gestaan. Het liep anders, tegenwoordig staat hij avond aan avond op het podium.
Het had niet veel gescheeld of Naidjim had voor de klas gestaan. Het liep anders, tegenwoordig staat hij avond aan avond op het podium. (Foto: indebuurt.nl)

Naidjim Severina wil 'shinen' op het podium

Inwoner van de week

Lekker shinen, dat wilde Hagenaar Naidjim Severina (30) al van jongs af aan. Nu hij de rol van dragqueen heeft in de musical Kinky Boots komt die droom wel uit: 'De aandacht die je als travestiet krijgt vind ik heerlijk."

Door Lizette Bremer

Den Haag - Dragqueens zijn populair, mede door beroemdheden als RuPaul die je op Netflix kan zien met RuPaul's Drag Race en de serie AJ and the Queen. In de musical Kinky Boots speelt Naidjim de hoofdrol van Simon, die liever door het leven gaat als travestiet Lola.

We spreken Naidjim in de Rijswijkse Schouwburg, waar hij die avond optreedt. Een vrolijke, frisse verschijning loopt de foyer binnen, en je weet direct: dit is iemand die thuishoort op het toneel. "Ja, ik wist toen ik jonger was niet eens dat je er geld mee kon verdienen", vertelt Naidjim.

Toen hij net klaar was met zijn musicalopleiding DAPA (Dutch Academy of Performing Arts) aan de Haagse Herengracht kreeg hij meteen de rol van Simba in de musical The Lion King. Naidjim: "Ik deed auditie en werd aangenomen. Ik wist niet wat me overkwam!" Drie jaar lang speelde Naidjim de jonge leeuw Simba, met soms wel acht shows per week. "Het was echt bikkelen. Ik werd in het diepe gegooid, ik had zoveel te leren."

Het had ook anders kunnen lopen, want Naidjim begon na zijn middelbare school aan de lerarenopleiding PABO omdat hij ervan uitging dat zijn ouders dat liever hadden. "Als leraar kun je toch een soort van performen." Na een jaar stopte hij ermee. Op een festival zochten ze mensen die wilden lesgeven op scholen door middel van acteren. Hij twijfelde geen moment.

"Met theatergroep Switch speelden we een jaar lang theater op scholen door heel Nederland. We behandelden onderwerpen als pesten. Na de voorstelling gingen we erover praten met de klas. Het was mijn eerste kennismaking met professioneel acteren. Ik wist toen dat ik nooit meer iets anders wilde."

Met nu dus die mooie rol van dragqueen in Kinky Boots. Is Naidjim in het dagelijks leven ook een travestiet? "Haha nee hoor, maar de aandacht die ik op het podium krijg, vind ik wel heerlijk. Zo leuk!" De musical komt heel dichtbij voor veel mensen zegt Naidjim. "De personages zijn heel herkenbaar. En de voorstelling straalt zoveel plezier uit, het is echt een feestje."

Wat wil Naidjim verder eigenlijk nog? "Ik wil verhalen blijven vertellen die er toe doen, en shows maken waar ik achter sta. En bovenal mensen een mooie avond geven." Na Kinky Boots weet Naidjim nog niet wat er gaat volgen. "Maar dat is het artiestenleven. je leert omgaan met de onzekerheid."

Een droomrol heeft hij nog wel in gedachten. "Ik zou onwijs graag de rol van Judas spelen in de musical Jesus Christ Superstar. Waarom? Omdat juist die rol van verrader enorm dramatisch is. En daar hou ik van, van drama op het toneel."

Meer berichten