Als Haagse rijdt Lilia Lupanova tijdens het NK op de UIthof een thuiswedstrijd. Trainen doet ze echter in Dordrecht.
Als Haagse rijdt Lilia Lupanova tijdens het NK op de UIthof een thuiswedstrijd. Trainen doet ze echter in Dordrecht. (Foto: De Posthoorn)

Lilia Lupanova maakt kans op titel bij NK kunstrijden

Lilia Lupanova uit Den Haag is pas 12 jaar oud maar heeft nu al een kast vol bekers. Het kunstrijtalent zou over een week op de Uithof zomaar eens de eerste Nederlands kampioen in haar categorie met een Russisch paspoort kunnen worden.

Door Helga Boudestein

Den Haag - Lilia was pas 10 maanden oud toen ze met haar ouders van Sint-Petersburg naar Nederland verhuisde. In haar geboorteland is kunstrijden op de schaats een hele grote sport, vertelt haar vader Dmitriy. Toch was het volgens haar ouders geen uitgemaakte zaak dat hun dochter deze sport ging beoefenen. "Ze heeft hiervoor best veel andere dingen gedaan", vertelt moeder Milana. "Piano spelen, turnen en ballet." Lilia's vader plantte uiteindelijk het zaadje. Hij liet zijn dochter op 6-jarige leeftijd een poster van het Junior World Championship in Den Haag zien. "Ik vond het zo mooi", zegt Lilia. Toen ze ook nog met haar ouders ging kijken, was ze meteen verkocht.

Dat ze een groot kunstrijtalent is blijkt uit de vele successen die ze al aaneenreeg. De bekers in haar meisjeskamer in een flat in het Bezuidenhout zijn daar de stille getuigen van. Lilia en haar ouders blijven er nuchter onder. "Lilia is goed maar ze werkt er ook heel hard voor", zegt haar vader. Zijn dochter traint maar liefst zo'n 22 uur in de week in Dordrecht, 14 uur op het ijs en zo'n 7 tot 8 uur kracht- en conditietraining. Op donderdag traint ze zelfs de hele dag met het Nationaal Team in Tilburg. Hoe ze dat combineert met haar huiswerk? "Dat maak ik in de auto." Van haar school, het Rijnlands Lyceum in Wassenaar, krijgt ze alle medewerking. Lilia: "Ik mag eerder weg en op donderdag hoef ik helemaal niet naar school."

Lilia weet precies wat haar sterke en zwakke punten zijn "Ik ben best goed in draaien en de pirouetten vind ik ook leuk, maar mijn sprongen moeten nog een beetje hoger."

Omdat de beste trainers in Dordrecht zitten traint ze bij Kunstrijvereniging De Drechsteden. In haar geboorteland Rusland staat het kunstrijden echter op een nog hoger niveau. Toch vindt Lilia het niet erg dat ze daar, ondanks haar Russische roots, niet kan trainen. "Als ik in Rusland zou wonen, zou ik niet goed genoeg zijn." "Haar afkomst is wel handig als er Russische trainers in Nederland zijn, Lilia kan dan in hun eigen taal met ze praten", vult haar vader aan.

Mocht ze bij het komend NK in de categorie Advanced Novice als eerste eindigen dan is ze eigenlijk al voor de tweede keer Nederlands Kampioen. Haar vader legt uit: "Vorig jaar was ze al de beste. Maar omdat ze een Russisch paspoort heeft kon ze geen Nederlands kampioen worden. Dit jaar kan dat wel. De KNSB heeft speciaal voor Lilia de regels aangepast."

Lilia's ambities reiken nu al ver. "Ik zou heel graag ooit mee willen doen met de Olympische Spelen." Maar eerst nog de Challenge Cup en het NK dat van 20 tot en met 23 februari op de Uithof wordt verrreden. "In Den Haag, dat is wel leuk", zegt Lilia. "Zenuwen heeft ze niet. "Wel kriebels." Voor haar vader is dat anders. "Ik heb nog nooit tijdens de westrijd gekeken, veel te spannend."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden