Door te verhuizen naar een kleinere woning kunnen ouderen plaats maken voor grote gezinnen. De premie van de gemeente moet daarbij het laatste zetje geven.
Door te verhuizen naar een kleinere woning kunnen ouderen plaats maken voor grote gezinnen. De premie van de gemeente moet daarbij het laatste zetje geven. (Foto: De Posthoorn)

Premie voor overstap naar kleine woning

Bewoners die doorstromen vanuit een grote sociale huurwoning naar een kleinere woning krijgen 2700 euro. Hiermee wil de gemeente Den Haag stimuleren dat er meer woningen vrijkomen voor grote gezinnen.

Den Haag - In Den Haag is één op de vijf sociale huurwoningen groot genoeg voor een gezin, terwijl er nu vaak nog één of twee personen wonen. Veel ouderen blijven vaak lang in het huis wonen waar ze hun kinderen hebben grootgebracht. Tegelijk zijn er veel nieuwe gezinnen met kinderen hard op zoek naar een grote sociale huurwoning. De premie moet die doorstroom stimuleren. 

Wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn): "Met deze premie zorgen we dat de grootte van onze betaalbare woningen beter aansluit bij de behoefte. Voor iedereen is dat winst."

Vijf kamers
De verhuisvergoeding is er voor huishoudens van maximaal drie personen die verhuizen naar een kleinere sociale huurwoning, een huurhuis in de vrije sector of een huis kopen. Onder een grote woning wordt verstaan een sociale huurwoning van een woningcorporatie, die bestaat uit vijf kamers of meer, met minimaal 80 vierkante meter woonoppervlak.

Naast de premie zijn er ook mogelijkheden voor directe bemiddeling naar een nieuwe woning. Ook kan bij problemen met de toegankelijkheid voorrang worden gekregen naar een sociale huurwoning waar bijvoorbeeld een lift aanwezig is of sprake is van een gelijkvloerse woning.

De subsidieregeling geldt sinds 1 februari 2020. Huurders die belangstelling hebben, kunnen via de website van de gemeente een aanvraag indienen.
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden