Frans de Graaf bij de Hofvijver, waar tijdens de laatste oud en nieuw een vuurwerkshow is gehouden (Foto: Peter van Zetten)
Frans de Graaf bij de Hofvijver, waar tijdens de laatste oud en nieuw een vuurwerkshow is gehouden (Foto: Peter van Zetten)

'Verbod lost niet alle problemen op'

VVD wil dialoog over oud en nieuw

Frans de Graaf, fractievoorzitter van VVD Den Haag, biedt deze week aan de raad en het gemeentebestuur een discussienota aan: 'De jaarwisseling, een einde aan de wetteloosheid'. Hierin staan vier voorstellen om de veiligheid in de stad te vergroten. Bestuurlijke maatregelen door de burgemeester en strenger optreden door justitie en politie, een verbod op knalvuurwerk, een stadsbrede dialoog en financiële steun van de gemeente voor initiatieven van burgers en organisaties die het feest stimuleren. We stelden De Graaf wat vragen.

Door Stuart Kensenhuis

Waarom moeten we over dit stuk gaan discussiëren?

"Als je ziet wat er de afgelopen jaarwisseling is gebeurd - hulpverleners zijn aangevallen, dingen zijn gesloopt en auto's zijn in de fik gestoken - dan kan je zeggen dat de maat vol is. Het lijkt een mentaliteitsprobleem; dat er tijdens oud en nieuw een soort wetteloosheid heerst. Maar het is niet alleen een kwestie van regels veranderen want met een vuurwerkverbod zijn niet alle problemen opgelost. We hebben een brede aanpak nodig zodat de jaarwisseling weer een feest wordt voor iedereen. Het is goed om iets aan dat vuurwerk te doen en ook om daders harder aan te pakken. Maar als Hagenaars moeten we met elkaar in gesprek. Hoe is het zo ver gekomen? En hoe kunnen we het veranderen?"

Het is toch niet de eerste keer dat het misgaat?

"Zeker, maar het wordt elk jaar erger. Na iedere jaarwisseling meet de gemeente hoeveel auto's in de fik zijn gestoken, hoeveel bushokjes gesloopt, hoeveel vuurwerkletsel er is en hoeveel hulpverleners belaagd. De laatste jaarwisseling was veel erger."

"Wie vindt het normaal om een politieagent te slaan?"

Jullie willen een hardere aanpak. Onder meer door een snelle afhandeling van strafbare zaken, door de pakkans te vergroten en door preventieve maatregelen. Maar is dat reëel want de politie is veelal onderbezet?

"Dat is heel moeilijk. De politie zit tijdens de jaarwisseling al op maximale capaciteit dus je kan ook niet zeggen; doe er nog eens 500 agenten bij. Maar je kan ze wel op andere manieren steunen. De gemeente kan bijvoorbeeld bestuurlijke maatregelen nemen met gebiedsverboden, of door mensen die zich tijdens de vorige jaarwisseling hebben misdragen, preventief op te pakken."

Hebben jullie gedacht aan de inzet van stadswachten?

"Het staat niet in de nota want wettelijk is het nog niet toegestaan. De Tweede Kamer is wel bezig om de bevoegdheden van die stadswachten uit te breiden. Zodra dit rond is kunnen we ze in inzetten tijdens de jaarwisseling."

Waarom zijn jullie voorstanders van siervuurwerk en mag knalvuurwerk afgeschaft worden?

"Een meerderheid van de Hagenaars die knalvuurwerk ontsteken doet dit op een veilige manier. Tegelijkertijd zie je veel problemen. Met siervuurwerk zijn er soms ongelukken maar het grootste deel van de mensen gebruikt het om plezier te hebben aan de jaarwisseling."

Zoeken jullie met die discussienota ook aansluiting bij de plannen van het kabinet voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen?

"Ja. We hopen dat dit snel wordt ingevoerd. Als dit niet lukt moeten we het samen in Den Haag regelen. Het lastige is dat je lokaal geen onderscheid mag maken tussen sier- en knalvuurwerk. Dan moeten we dus alles gaan verbieden."

Die gesprekken met Hagenaars (stadsbrede dialogen), hoe moet dat er in de praktijk gaan uitzien?

"Als partners zie ik onder meer bewonersverenigingen, sportclubs, scholen, de gemeente en buurthuizen. Wat mij betreft gaan de gesprekken over normen en waarden. Ik zou daar ook best persoonlijk met een groep jongeren over willen praten. Wie van hen vindt het normaal om een politieagent te slaan? Ik denk niemand. Waarom gebeurt dat dan tijdens de jaarwisseling?"

Is er voldoende geld om al die initiatieven die straks uit de stad gaan komen te ondersteunen? Er wordt al tijden bezuinigd op welzijnswerk.

"Er wordt iets minder uitgegeven dan vroeger maar er gaat nog steeds veel geld naar initiatieven om buurten sterker te maken. Ook naar evenementen. Dus daar kan het van worden betaald. Bewoners en organisaties kunnen een gedeelte ook zelf betalen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden