Netty en Leo hebben hoop. De Haagse welzijnsorganisatie zegt dat ze beter wil samenwerken met vrijwilligers.
Netty en Leo hebben hoop. De Haagse welzijnsorganisatie zegt dat ze beter wil samenwerken met vrijwilligers. (Foto: Magda de Vetten)

Welzijnswerkers geven in Den Haag niet altijd thuis

Een oudere wil zelfmoord plegen. Een vrijwilliger die daarmee te maken heeft buiten kantoortijd, staat er alleen voor. Betaalde krachten geven niet thuis. Al jaren is dat Leo Olffers een doorn in het oog. Of gaat er nu iets veranderen?

Door Magda de Vetten

Den Haag - Leo weet het uit eigen ervaring: de bereikbaarheid van welzijnswerkers is niet goed. Zelf zet hij zich als vrijwilliger in voor Haagse ouderen. Elke ochtend kunnen ze in zijn eigen huiskamer terecht voor koffie en een kletspraatje. Dat ontstond toen het wijkcentrum sloot door bezuinigingen.

"Op een vrijdagmorgen staat er een huilende dame aan onze deur", vertelt Leo. "Ze had 's nachts aan de waterkant gestaan met het plan om een einde aan haar leven te maken. Mijn vrouw Netty en ik maken ons enorme zorgen en bellen naar het maatschappelijk werk. Het is net na twaalf uur. 'Weet u wel hoe laat het is', krijg ik te horen, nog voor ik m'n verhaal kan doen. 'We werken niet op vrijdagmiddag.'"

Dit geval staat niet op zichzelf. Leo en Netty hebben vaker te maken met radeloze ouderen die 's avonds of in het weekend zichzelf iets aan willen doen. "Ouderenwerkers zijn alleen bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur."

Ook is het echtpaar slecht te spreken over de samenwerking met beroepskrachten. Leo: "Ik heb eens een uitstapje geregeld voor bewoners van Laak naar het Vadercentrum. Daar ontmoeten Marokkaanse oudere mannen elkaar. Ze gaan onder meer de straat op om jongeren beter te sturen. Het zou een mooie dag worden, de wijkbus was al besteld. Maar de ouderenwerker wees het af. Ik vermoed omdat het op zaterdag was."

"Betaalde krachten werken vaak om het geld en niet om de baan", vindt Netty. "Sommigen zijn eigenlijk niet geschikt. En de arrogantie! Zíj hebben ervoor gestudeerd. Daardoor hebben we heel wat waardevolle vrijwilligers zien afhaken. Dat is zó jammer."

Leo: "Ik zou het schitterend vinden als ze vrijwilligers gaan betrekken bij nieuwe activiteiten. In plaats van te zeggen: zó gaan we het doen." Maar er gaat misschien iets veranderen, denkt het echtpaar. Leo kreeg een uitnodiging van de directeur van de Haagse welzijnsorganisatie Xtra. "Hij vertelde dat zij in 2020 beter willen samenwerken met vrijwilligers. Daar hebben we jullie bij nodig, zei hij. Ik heb hem gezegd hoe belangrijk het is dat ouderen buiten werktijd iemand kunnen bereiken."

Avondspreekuur

"We gaan kijken hoe we Leo en zijn vrouw beter kunnen ondersteunen bij de hulp aan ouderen", bevestigt Eric Lemstra, de directeur van Xtra. "En ook onze 1600 andere vrijwilligers. We zijn daar al mee bezig: we hebben een avondspreekuur. Mensen kunnen ons ook online benaderen, maar dat is vaak lastig voor ouderen. Daarom kijken we samen met de gemeente wat we verder kunnen doen, bijvoorbeeld een telefoonnummer waar 's avonds een maatschappelijk werker te bereiken is. Ik ben er vóór dat professionals en vrijwilligers samen optrekken."

"Leo is een bijzondere man met een grote inzet", besluit Erik. "Dat moeten we omarmen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden