Reanimatiepop Anne speelt een centrale rol bij de missie van het Zansat Team VIII. Ze is bij de lancering het doel van de satelliet.
Reanimatiepop Anne speelt een centrale rol bij de missie van het Zansat Team VIII. Ze is bij de lancering het doel van de satelliet. (Foto: De Posthoorn)

Leerlingen Lyceum Zandvliet maken satelliet met een missie

Zes pubers die met elkaar een satelliet in elkaar zetten en daarbij alle deadlines halen. Dat op zich is al een prestatie, vinden ze ook zelf. Maar voor de zes leerlingen van Lyceum Zandvliet is dit niet voldoende. Hun ambities reiken tot grote hoogte. Zo mikken ze op deelname aan de Europese finale van de CanSat competitie. En de kans dat dit lukt is groot, denken ze.

Door Helga Boudestein

Den Haag - En dat is geen zelfoverschatting, vindt Martijn. Hij kan het weten. Als enige in het ZanSat VIII team, was hij ook vorig jaar lid van het team van Zandvliet dat deelnam aan de CanSat competitie. Dit is een competitie voor scholieren uit de bovenbouw havo of vwo. De leerlingen bedenken in teams een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel, bouwen een satelliet ter grootte van een frisdrankenblikje (Can) en testen deze. De bedoeling is dat de satelliet 1 kilometer de lucht in wordt geschoten en daarna weer uit de lucht valt met behulp van een parachute. De beste teams lanceren hun CanSat eind maart in 't Harde met een raket en voeren hun missie uit. De winnaar gaat, samen met andere Europese teams, naar de Europese competitie. Welk team dat is wordt bekendgemaakt op 17 april.

Ambitieuzer

Waarom denkt Martijn dat zijn team dit jaar hoog eindigt? "We zijn nu al boven het project van vorig jaar uitgestegen en toen eindigden we als twaalfde. Onze missie is dit jaar ook ambitieuzer." Welke dat is? Het bieden van eerste hulp in afgelegen gebieden waar een ambulance niet kan komen. "In de satelliet stoppen we eerste hulp artikelen, zoals verband. Het idee is dat we onze satelliet met behulp van coördinatiepunten en een geavanceerde parachute kunnen sturen naar een bepaalde locatie", legt Tessa uit. Jelte vult haar aan: "En onze satelliet is sneller ter plekke dan een drone."

Leuk

Het idee voor deze missie ontstond tijdens een brainstormsessie in een koffiehuisje, lachen ze. Hierna begon het echte werk. Sygrid, Jelte, Tessa, Martijn, Jakub en Barry stoppen er, naast hun schoolwerk, zo'n 150 uur in. Waarschijnlijk loopt dat aantal nog op. Erg vinden ze dat niet. "Omdat het zo leuk is om er mee bezig te zijn."

Teamverdeling

Teamlid Jakub schreef de hele programmeercode. Martijn ontwikkelde de hardware en heeft thuis een 3D-pinter staan. Jelte is penningmeester. Tessa is captain. Ze houdt de vorderingen bij en leidt de vergaderingen en Sigrid zorgt voor de sponsoring en pr. Een geolied team? Ze lachen. "Onze vergaderingen lijken nergens op en toch loopt het gesmeerd", zegt Jelte. Aan hun natuurkundedocent Van de Straat en assistent Van Lienden vertellen ze één keer in de maand hoever ze zijn. "En zij zorgen dat we geen hele domme dingen doen", zegt Sigrid. Als ze niet winnen heeft hun deelname toch nut gehad. Sigrid: "Alle verslagen moeten in het Engels." Martijn: "Op de uni krijg je straks ook veel teamopdrachten, die ervaring hebben we." "En je leert vergaderen", haakt Jelte in. "Ja', lacht Tessa, "En dat proberen we zo leuk mogelijk te maken met veel eten en zo."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden