Mark Rutte opende woensdag officieel de Energie Academie aan de Kerketuinenweg.
Mark Rutte opende woensdag officieel de Energie Academie aan de Kerketuinenweg.

Energie Academie officieel geopend

Minister-president Mark Rutte heeft woensdag 5 februari de Energie Academie aan de Kerketuinenweg in Den Haag officieel geopend. Hier worden in twee jaar tijd 560 werkzoekenden klaargestoomd voor een baan of vervolgopleiding in de bouw, techniek of energietransitie.

Den Haag - De Energie Academie kwam tot stand dankzij de sectordeal Bouw & Techniek en Energiesector die de gemeente Den Haag sloot. Een van de resultaten is de Energie Academie aan de Kerketuinenweg. Een technische vakschool speciaal voor bijstandsgerechtigden en kwetsbare jongeren. En ook Het Werkoffensief +500 heeft een grote rol gespeeld in de realisatie van De Energie Academie. Dit werkgelegenheidsplan van de dienst SZW heeft als doel om 500 mensen extra vanuit de bijstand aan het werk te helpen.

Bert van Alphen (Sociale Zaken en Werk): "Mensen die lang niet hebben gewerkt, kunnen niet van de ene op de andere dag 'gewoon' aan het werk. We hebben als stad echter wel de gezamenlijke verantwoordelijkheid om zoveel mensen te helpen aan werk. Een belangrijke eerste stap daarin is dat mensen de kans krijgen werkervaring op te doen en een kwalificatie te halen, maar bijvoorbeeld ook leren om weer elke dag ergens op tijd te zijn. De Energie Academie levert hier een mooie bijdrage aan."

De bouw- en installatiebedrijven komen mensen tekort, terwijl er nog duizenden Hagenaars in de bijstand zitten. Alleen al in Den Haag zijn dat er 25.000, terwijl er per jaar 3.000 tot 5.000 banen in de energietechniek bijkomen. Daarnaast zijn er nog de vacatures die bestaande technische bedrijven (zoals in de bouw en de installatiebranche) nu al open hebben staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de warmtepomp- en zonnepanelen-monteurs. De Energie Academie gaat mensen met een afstand op de arbeidsmarkt met name voor dit soort banen opleiden. "Er is een groot tekort aan vakmensen", zegt Aad van Loenen, directeur van de Energie Academie. "Mijn motto hangt hier boven de deur", zegt Van Loenen "Van droom naar baan."

Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie): "Iedereen wil een comfortabel huis op schone energie. Om dat in een grote stad als Den Haag voor elkaar te krijgen hebben we heel veel praktisch opgeleiden nodig: mensen nodig die zonnepanelen op daken leggen, huizen kunnen isoleren, CV ketels kunnen tunen en keukens kunnen aanpassen om elektrisch te koken. Deze worden opgeleid op de Energie Academie."
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden