Eline Arbo is één van de nieuwe regisseurs die naar Den Haag komt.
Eline Arbo is één van de nieuwe regisseurs die naar Den Haag komt.

Nieuwe regisseurs en nieuw talent bij Het Nationale Theater

Het Nationale Theater (HNT)  werkt de komende jaren met nieuwe regisseurs, nieuw talent en nieuwe verhalen. Dit blijkt ui het meerjarenbeleidsplan van 2021 - 2024 dat het HNT onlangs bij het Ministerie van OCW inleverde.

Den Haag - Het acteursensemble van Het Nationale Theater bestaat de komende jaren uit zeventien leden. De huidige vijf regisseurs blijven aan het gezelschap verbonden: Eric de Vroedt (artistiek leider), Noël Fischer (artistiek leider HNTjong), Daria Bukvic, Jeroen De Man en Casper Vandeputte (HNTjong). Per 2021 komt ook regisseur Eline Arbo naar Den Haag. In 2018 won zij de BNG Bank Theaterprijs voor 'Het lijden van de jonge Werther' en op dit moment gooit ze hoge ogen met 'Weg met Eddy Bellegueule' bij Toneelschuur Producties. Naast haar samenwerking met Het Nationale Theater blijft ze ook actief bij het Noords Nederlands Toneel. Regisseur Erik Whien maakt in de komende jaren drie voorstellingen in Den Haag. Dit seizoen krijgt hij veel lof voor Samuel Becketts 'Eindspel' bij Theater Rotterdam waar hij de komende jaren aan verbonden blijft. Eva Line de Boer treedt als vaste regisseur toe tot het regieteam van HNTjong, het jeugdtheatergezelschap van Het Nationale Theater. In 2019 ontving zij de Charlotte Köhler Prijs voor haar ''fijnzinnige en doordachte voorstellingen die actuele onderwerpen scherp en kritisch verbeelden'' (adviescommissie Charlotte Köhler Prijs). Ten slotte ondersteunt Het Nationale Theater gedurende vier jaar de stichting Black Sheep Can Fly van Saman Amini en Nima Mohaghegh, de makers van de theaterhit 'A Seat at the Table'.

Nieuwe verhalen

Het Nationale Theater en HNTjong brengen ook in de komende jaren nieuwe theaterteksten naar de grote zaal. Zo schrijft Eric de Vroedt een nieuwe meerdelige toneelserie over big pharma en brengt Noël Fischer 'Romeo en Julia' in Bollywood stijl op de planken. Auteur Tom Lanoye bewerkt een klassieke toneeltekst voor regisseur Theu Boermans, die in de zomer van 2021 afscheid neemt als huisregisseur van Het Nationale Theater. Nathan Vecht, Lot Vekemans, Jibbe Willems en Casper Vandeputte schrijven nieuwe teksten voor het gezelschap. Tegelijkertijd zullen Eline Arbo en Erik Whien het klassieke toneelrepertoire revitaliseren.

Meer publiek

In 2017 bundelden drie Haagse instellingen (het Nationale Toneel, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui) hun krachten. Dit leidde tot successen als The Nation, Othello, Ondine, Amadeus, Bloedlink en Gebroeders Leeuwenhart, een innovatieve reeks van programma's en programmering, en stijgende bezoekersaantallen: van 258.000 toeschouwers in 2015 naar meer dan 350.000 in 2019. Verschillende titels worden geselecteerd voor de theaterfestivals en acteurs ontvangen belangrijke toneelprijzen.

Meer berichten