Lesley Arp, fractievoorzitter van de SP in Den Haag, strijdt voor de rechten van medewerkers in de thuiszorg (Foto: Peter van Zetten).
Lesley Arp, fractievoorzitter van de SP in Den Haag, strijdt voor de rechten van medewerkers in de thuiszorg (Foto: Peter van Zetten).

Reistijd tussen cliënten is werktijd

Thuiszorgbedrijven overtreden cao

Fractievoorzitter Lesley Arp van de SP Den Haag ontvangt veel klachten over thuiszorgaanbieders in onze stad. Onder meer over de reistijd tussen cliënten die niet of slechts gedeeltelijk wordt uitbetaald. Daarom gaat ze deze week, samen met haar partij, een ludieke actie voeren bij één van die thuiszorgorganisaties. "Het gaat vooral om Buurtdiensten, Tzorg, Axxicom en Stichting Eykenburg", zegt ze.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Arp gaat deze week ook een motie indienen waarin ze aan de gemeenteraad vraagt om een stevige uitspraak over dit probleem. Ze vindt dat die thuiszorginstellingen – vaak met een contract van de gemeente - zich aan de geldende collectieve arbeidsovereenkomst (cao) moeten houden. Ze voelt zich hierin gesterkt door een uitspraak van de kantonrechter in Assen die hierover in december 2019 een uitspraak heeft gedaan. Met hulp van de FNV heeft een medewerkster in deze branche een rechtszaak aangespannen en gewonnen. De rechter heeft toen bepaald dat haar werkgever de reistijd tussen cliënten volledig moet betalen, zoals in de cao staat.

"Het is Opvallend dat ons stadsbestuur in het coalitieakkoord schrijft dat naleving van de arbeidsomstandigheden een terugkerend onderwerp van gesprek is met zorgaanbieders", zegt Arp. "Maar wat de SP betreft blijft het niet alleen bij praten. We zouden gewoon geen contracten meer met organisaties moeten sluiten die zich niet aan de cao houden."

"Ik krijg een fietsvergoeding van 1 euro en 16 cent per dag"

Volgens Arp is dit probleem tijdens een debat over de zorg besproken met verantwoordelijk wethouder Kavita Parbhudayal. "Ik vond haar eerste opmerking een typische VVD-reactie. 'Het is een zaak tussen werkgever en werknemer' zei ze. Later heeft ze gezegd dat ze met die thuiszorgorganisaties gaat praten." Arp vind dat de wethouder moet laten zien dat ze dit probleem serieus neemt en dat het niet alleen bij mooie woorden in het coalitieakkoord blijft. "Parbhudayal moet daar gewoon streng in zijn en met de beste thuiszorgorganisaties in zee gaan", zegt ze.

Dit klinkt Sylvana de Hilster uit Den Haag als muziek in de oren. Al bijna 4 jaar werkt ze bij thuiszorgorganisatie Buurtdiensten. Ze vertelt over haar werk. "In principe nemen wij het hele huishouden over van een cliënt. Het gaat onder meer om wassen, stofzuigen, strijken, het bed opmaken, ramen zemen en de badkamer schoonmaken. En dat is dus alleen voor de mensen die dit echt niet meer kunnen. Dat zijn vooral ouderen tussen de 50 en 90 jaar oud. Daar zitten ook dementerende mensen tussen", vertelt ze.

Per dag heeft ze vaak meerdere cliënten waar ze naar toe moet reizen. "Nu krijg ik een fietsvergoeding van 1 euro en 16 cent per dag. Ook al moet ik die dag naar 4 cliënten reizen en wonen ze in Mariahoeve, Molenwijk, Scheveningen en Laak. Het is niet eerlijk! Ze pikken gewoon geld van ons."

Als het aan Arp ligt zijn de acties die ze deze week inzet om het probleem op te lossen het begin van meer. "Zolang er niets geregeld is blijven we er boven op zitten", zegt ze.

Meer berichten