Richard de Mos is blij dat hij de peiling voor meest ideale burgemeester van Den Haag heeft gewonnen maar hij denkt ook na over de vacature voor nachtburgemeester (Foto: Jos van Leeuwen).
Richard de Mos is blij dat hij de peiling voor meest ideale burgemeester van Den Haag heeft gewonnen maar hij denkt ook na over de vacature voor nachtburgemeester (Foto: Jos van Leeuwen). (Foto: )

'Mijn sollicitatie zou statement zijn'

Peiling: De Mos als burgemeester

Den Haag zoekt een nieuwe burgemeester. Richard de Mos van Hart voor Den Haag wordt het meest genoemd als de ideale kandidaat. Dit blijkt uit een opinieonderzoek van Omroep West. De uitslag is afgelopen week gepubliceerd en we vroegen hem om een reactie. Los daarvan komt hij met een verrassende mededeling.

Door Stuart Kensenhuis

Wat vind je ervan dat je het meest wordt genoemd?

"Ik voel me enorm vereerd. Na alle gebeurtenissen in het afgelopen jaar is het een enorme steun voor Hart voor Den Haag en voor mij." (De moeder van De Mos is vorig jaar overleden en hij moest aftreden als wethouder vanwege een justitieel onderzoek, onder meer vanwege corruptie. De uitkomst is nog niet bekend. Redac).

Waarom denk je dat de mensen voor je kiezen?

Ik denk dat het te maken heeft met onze stijl: de ombudspolitiek. We hebben oprechte interesse in de mensen. Bovendien gaan we de wijken in en houden wijkschouwen, buurtenquêtes en inloopspreekuren. Verder zijn we benaderbaar en willen we er voor de mensen zijn, hen het gevoel geven dat er iemand is die hun zorgen en problemen maar ook de leuke dingen serieus neemt en ermee aan de slag gaat."

Vind je die peiling representatief? Er zijn bijna 3000 formulieren ingevuld en uiteindelijk heb je maar 425 stemmen gekregen.

"Men zegt dat een steekproef vanaf 250 mensen representatief is. Bovendien hebben we zelf een poll gehouden op de sociale media en dat laat een gelijke trend zien. Overigens heb ik al een keer eerder een peiling van Omroep West gewonnen. Dat was bij het vertrek van burgemeester Jozias van Aartsen."

Alexander Pechtold – voormalig fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer - wordt ook genoemd in die enquête. Vind je hem een geschikte kandidaat?

"Bij een groot deel van de Haagse burgers ligt hij vermoedelijk niet zo lekker. Op de sociale media heb ik al een petitie gezien. Men wil voorkomen dat hij burgemeester wordt van onze stad. Het is allemaal wat voorbarig vind ik want de vacature is nog niet eens uitgezet. Bovendien zullen er best wat mensen van D66 zijn die hem wel een geschikte kandidaat vinden."

Hart voor Den Haag is voor een gekozen burgemeester. Kun je uitleggen waarom?

"Met een gekozen burgemeester breng je de politiek dichter bij de mensen. Wij vinden het jammer dat de landelijke politieke partijen zoals D66 – een partij die onder meer vanwege deze reden is opgericht – nog niet hebben besloten om dat in te voeren. Maar goed, ze hebben nooit gezegd wanneer ze het uiteindelijk willen bereiken dus het kan net zo goed in 2066 zijn. Ralf Sluijs, raadslid van mijn partij, heeft overigens voorgesteld dat de kandidaten die straks gaan solliciteren zich gewoon kenbaar maken. Verder wil hij dat ze met elkaar en met de Haagse burgers in debat gaan. Bovendien wil hij dat de inwoners via een adviserend referendum een keuze kunnen maken. Daarna mag de raad op basis daarvan beslissen wie het wordt. Sowieso willen we af van de achterkamertjespolitiek zoals het nu elke keer gaat."

Vermoedelijk ga je niet solliciteren vanwege dat lopende justitiële onderzoek naar jouw periode als wethouder. Klopt dat?

"Ik overweeg het wel. Maar als ik het doe ontwikkel ik een campagne er om heen en is het vooral om een statement te maken; dat het tijd is voor een gekozen burgemeester."

Er staat nog een vacature open in Den Haag maar dan voor nachtburgemeester. Iets voor jou?

"Ik heb er nog nooit over nagedacht maar die is echt heel leuk. Pat Smith- zanger van de Haagse band Splendid – overweegt om zich kandidaat te stellen voor die functie. We hebben goed contact met hem dus we zijn er zijdelings al een beetje bij betrokken. We vinden in ieder geval dat het nachtleven in Den Haag veel beter kan en dat we met een nachtraad moeten kijken hoe we het uitgaansleven kunnen verbeteren. Wat mij betreft is het een leuke overweging waar ik eens goed over na ga denken. Ik moet natuurlijk ook onderzoeken of het niet tegenstrijdig is met mijn werkzaamheden in de gemeenteraad, maar voorlopig zeg ik zeker niet nee."

Meer berichten