De zussen Fros, met v.l.n.r. Riek, Jantine, Annie en Adri, openden de expositie.
De zussen Fros, met v.l.n.r. Riek, Jantine, Annie en Adri, openden de expositie. (Foto: Gerard van den IJssel)

Van afscheidsbrief tot voedselbonnen

Expositie 'Oorlogstijd in Loosduinen'

De expositie 'Oorlogstijd in Loosduinen' is momenteel te zien in het Loosduins Museum. Het museum sluit daarmee aan bij het themajaar '75 Jaar Vrijheid'. "Vrijheid kan slechts worden ervaren en gevierd als men weet wat de ontberingen van de oorlogsjaren zijn", zegt museumvoorzitter Corrie Hoekstra.

Door Gerard van den IJssel

Den Haag - "In en om Loosduinen is veel gebeurd in de jaren 1940–1945", vertelt Hoekstra. "Bij het hulpvliegveld Ockenburg werd op 10 mei 1940 hevig gevochten. Voor de aanleg van de Atlantikwall moesten velen hun huis verlaten. Het afschieten van de V2-raketten vanaf het terrein van psychiatrisch ziekenhuis Bloemendaal en vanaf landgoed Ockenburgh had vele verwoestingen tot gevolg, ook doordat de Engelsen deze plekken bombardeerden. En de hongerwinter was uiteraard ook hier voelbaar. Maar de bevrijding werd ook in Loosduinen groots gevierd met feesten en optochten. Dat zie je allemaal in deze expositie." De tentoonstelling bestaat uit elf panelen en bevat unieke voorwerpen, zoals een afscheidsbrief van Engelandvaarder Nicolaas de Zoete, originele voedselbonnen, kogelhulzen en heel veel foto's van Loosduinen in en na de oorlog. "Ik ben geboren in 1942", vertelt Corrie Hoekstra. "Ik kan mij van de oorlog alleen nog een bominslag herinneren waardoor een raam van mijn slaapkamer kapot ging en de feesten na de bevrijding. Maar iedereen weet wat een narigheid we hebben overwonnen. We moeten zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren."

Maar liefst 24 verzetsmensen uit Loosduinen lieten het leven gedurende de Tweede Wereldoorlog. Een van hen was Abraham Fros. Deze Loosduinse boekhouder werkte in het verzet als lid van de illegale Orderdienst. In 1942 werd hij door de Duitsers gearresteerd. Hij bleef in gevangenschap tot hij in 1944 wegens ziekte vrijkwam. Fros pakte zijn verzetsactiviteiten weer op, maar werd in januari 1945 bij Zwolle aangehouden, ernstig mishandeld en op 10 april dat jaar vermoord. Vier van zijn dochters openden de expositie in het Loosduins Museum, door een speciaal paneel over hun vader te onthullen. "Ik vind het geweldig dat we dit mogen doen", zegt Annie Fros. "Hou ouder ik word, hoe meer het me raakt. Ik word ook steeds emotioneler. Bij het minste geringste schiet ik vol." De 83-jarige Annie hoopt vurig dat mensen lering trekken uit het verleden. "Ik en mijn zussen hebben dit ons hele leven meegedragen. Als ik dan op televisie oorlogskinderen uit andere landen zie, denk ik 'voor hen begint het net'. Zo zielig!"

Aan het samenstellen van de expositie 'Oorlogstijd in Loosduinen' is negen maanden gewerkt, vertelt vrijwilliger Riekelt Therry. "Tot een week geleden hebben we nog spullen gekregen die we konden gebruiken. Het is zelfs voor het eerst dat we meer dingen hebben dan we kunnen laten zien." Op de bovenverdieping is daarom ruimte gemaakt voor extra panelen over de oorlogstijd. De tentoonstelling is te zien tot en met 13 september in het Loosduinse Museum aan de Margaretha van Hennebergweg.

Meer berichten