Vrijwilligers van Kringloop Loosduinen: "We hebben nog ruimte voor leuke collega's."
Vrijwilligers van Kringloop Loosduinen: "We hebben nog ruimte voor leuke collega's." (Foto: Magda de Vetten)

Kringloop Loosduinen bestaat 5 jaar: 'Hier komen alle rangen en standen'

"Ik zocht dit al jaren en nu vind ik het hier." Dat krijgen vrijwilligers van Kringloop Loosduinen regelmatig te horen. Spullen die de één afdankt, krijgen bij een ander een nieuw leven. En de opbrengst van de Kringloop is voor het goede doel. Eén probleem: de hoge kosten voor afvoer.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Tinus neemt vanwege ziekte van de eigenaresse van de winkel vandaag haar taak overneemt. "In februari bestaan we vijf jaar", kondigt hij aan. "Klanten krijgen in deze maand 20 procent korting op het hele assortiment."

"In de loop der jaren hebben we heel wat mensen met een smalle beurs geholpen. Zoals studenten die een kamertje komen uitzoeken. We proberen ze allemaal te helpen. Ook komen er mensen die het goed hebben en op een koopje uit zijn." Hij vindt het prima zolang hiermee spullen worden gered van de afvalberg.

Tinus krijgt leuke reacties van klanten. "Ik heb twee jaar geleden een tafel gekocht en hij staat nog steeds prachtig." Of: "De wasmachine doet het nog steeds!" De winst van de winkel gaat naar goede doelen. Nu zijn dat de Dierenbescherming, KiKa en Ronald Mc Donald Kinderfonds. Binnenkort gaan de vrijwilligers rond de tafel zitten om nieuwe doelen te kiezen.

Niet alleen kopers stappen binnen aan de Oude Haagweg 6. "Er komen dagelijks mensen voor een praatje of een bakkie, soms zelfs twee keer per dag. We zijn gewoon een buurthuis."

Eén ding zit Tinus dwars. "Een grote onkostenpost is het afvoeren van afval. Soms komen klanten met een verkalkt koffieapparaat of kapotte spullen en vragen om die weg te gooien. Maar dat kost particulieren niets, maar bedrijven wel."

Kringloop Loosduinen is gespecialiseerd in verhuizingen en ontruiming van woningen, vertelt hij. "Ontruimen is gratis, tenminste als we alles kunnen gebruiken en geen spullen hoeven af te voeren. We doen ook verhuizingen als er niets voor ons overschiet, tegen betaling. De oude woning leveren we bezemschoon op."

De kringloopwinkel wordt gerund door 20 vrijwilligers. "We hebben nog ruimte voor leuke collega's, liefst met een beetje technische achtergrond. Je krijgt elke dag een lunch en met Kerstmis gaan we met het hele team uit eten. We zitten weleens met elkaar te dollen. Als je daar tegen kunt, heb je een heel leuk team."

Tinus: "Ook helpen we mensen om terug te keren in de maatschappij. Twee collega's doen hier ervaring op. Bij een derde collega is dat al gelukt. Die is naar de groenvoorziening gegaan. Het werkt."

Vrijwilliger worden bij Kringloop Loosduinen? Kom naar de winkel of bel 06 10 21 62 15.

Meer berichten