Foto: pr

Nieuwe hub zorgt voor schone bevoorrading

Een nieuwe overslagplaats, hub, in Den Haag zorgt ervoor dat bedrijven en kantoorpanden van rijksoverheid en gemeente in het centrum worden bevoorraad zonder dat dit gepaard gaat met uitstoot van schadelijke stoffen. De hub werd donderdag 23 januari geopend door minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) en diverse Haagse bedrijven.

Den Haag - Vanuit deze stadshub worden zakelijke goederen gebundeld én met 100% zero-emissie voertuigen afgeleverd bij diverse kantoorpanden in de stad. Daarnaast worden ook afvalstromen efficiënter afgevoerd. Het aantal verkeersbewegingen neemt daardoor af. Dit komt de veiligheid en de bereikbaarheid van de binnenstad ten goede. Ook sociale doelen worden ondersteund: bij de hub werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

De bevoorrading van kantoorpanden geeft dagelijks veel verkeersbewegingen en luchtvervuiling in Den Haag. Om dit probleem aan te pakken, hebben de Rijksoverheid en gemeente Den Haag samen met onder andere TNO en de logistieke sector gewerkt aan een innovatieve oplossing om de stadsdistributie te verduurzamen. 

In januari 2020 is het zero-emissie vervoer van aan- en afvoerstromen gestart vanuit de stadshub voor meerdere ministeries, de gemeente Den Haag en organisaties als Shell, TNO, VNO-NCW MKB-Nederland en het CAK. In totaal zo'n 70 locaties met 43.000 werkplekken.

Wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie): "Schone lucht en daarmee de gezondheid van onze inwoners is een prioriteit voor ons college. Iedereen ergert zich aan alle diesel vrachtauto's die zich door onze binnenstad wringen. Deze Hub zorgt voor een concrete stap naar schoon en efficiënt goederenvervoer voor 70 kantoorlocaties in onze stad."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden