"Door samen te eten, ga je automatisch met elkaar praten", zegt chef-kok Ronald (links).
"Door samen te eten, ga je automatisch met elkaar praten", zegt chef-kok Ronald (links). (Foto: Magda de Vetten)

Samen eten bij Resto VanHarte om anderen te ontmoeten

Gezelligheid en lekker eten. Dat is elke donderdag te vinden in buurthuis De Geest in Loosduinen. Resto VanHarte serveert er een driegangendiner. Er zijn nog vier Haagse wijken waar mensen wekelijks aanschuiven.

Door Magda de Vetten

Den Haag - "Verrukkelijk." "Goddelijk." De complimenten vliegen over tafel als gasten in Resto VanHarte de eerste happen nemen van de Chinese kippensoep. "Ik wil dit never nooit missen", zegt Loosduinse Wil Schuurman. "Ik ben in de duurste restaurants geweest. Dit doet er niet voor onder." "Ik doe net of ik het niet hoor", grapt chef-kok Ronald Dek, die ook is aangeschoven. "Straks ga ik nog blozen."

Aanspraak

"Maar het eten is bijzaak", vervolgt Wil." "Ik kom ook voor de gezelligheid en om te lachen." "Ik had een rotdag", vertelt Sjaan Scholte, die naast haar zit. "Maar dit maakt alles goed. Hier kom ik tot leven. Die soep, stokbrood, kruidenboter: alles is zelfgemaakt. Het is 't paradijs op aarde." Haar overbuurman wil niet met zijn naam in de krant. "Het eten is goed voor dit geld", vindt hij. "Ik kom óók voor de gezelligheid. Ik woon alleen en hier heb je even aanspraak."

Ronald Dek is één van de vrijwilligers die elke donderdag in Loosduinen een driegangendiner op tafel zetten. "Van beroep ben ik diepzeeduiker maar koken is mijn passie. Het doel van VanHarte Resto is eenzaamheid tegen te gaan. Door samen te eten krijg je contact. Je gaat automatisch met elkaar praten." Ook vrijwilliger Sjef Velthuizen is donderdags van de partij. Hij snijdt de groente, schikt de bloemen en dekt de tafels. "Ik ben hofmeester geweest bij de marine. Nu ben ik gepensioneerd. Door dit werk kom je de deur uit, je bent onder de mensen."

Vijf wijken

Loosduinen is één van de vijf Haagse wijken met een VanHarte Resto. Coördinator Ben Lachhab is tevreden over het team dat in De Geest elke week voor veertig mensen een driegangerdiner verzorgt. "Er is ruimte om méér buurtbewoners te verwennen. Schuif lekker aan", roept hij Loosduiners op. "In Den Haag is veel eenzaamheid", weet Ben. "Uit onderzoek blijkt dat het om 200.000 mensen gaat. Daar ben ik van geschrokken. Het is niet leuk zonder familie en vrienden. Ik gebruik de eettafel om mensen met elkaar in contact te brengen." Ook jongeren voelen zich alleen, kinderen zelfs. In de Schilderswijk heeft Ben daarom de KinderResto opgezet. Kids mogen hun ouders mee uit eten nemen. De ouders maken onderling contact. "Zo krijg je meer saamhorigheid in de wijk", zegt Ben. Volgens hem is er ook eenzaamheid onder vermogende Hagenaars. "Ik organiseer diners in Wassenaar en Belgisch Park. Sommige bezoekers wonen alleen in een groot huis. Voor hen is de drempel vaak hoger om te komen. 'O jee', denken ze, 'als de buren maar niet zien dat ik naar het buurthuis ga.'" Ben: "Niemand kan het alleen af, of je nou rijk of arm bent, oud of jong, hoog of laag opgeleid. En wat voor religie of cultuur je ook hebt." Zelf dineren? Reserveer via www.restovanharte.nl of bel 0900-900 3030. Kosten €7,00 en met Ooievaarspas €3,50.

Meer berichten