Eveline met haar boek. Zij reist langs zorginstellingen om zich voor roze ouderen in te zetten.
Eveline met haar boek. Zij reist langs zorginstellingen om zich voor roze ouderen in te zetten. (Foto: Magda de Vetten)

Haagse schrijfster helpt roze ouderen

Het is nu onvoorstelbaar maar ooit werden homoseksuelen naar de psychiater gestuurd. Nog steeds durven sommige ouderen niet voor hun geaardheid uit te komen, bijvoorbeeld in de zorg. Een Haagse schrijfster helpt.

Door Magda de Vetten

Den Haag - "Ik werd in mijn familie behandeld alsof ik melaats was." Dat is één van de uitspraken van een roze oudere in het boek 'Stormachtig Stil' van Eveline van de Putte. "Ooit was homoseksualiteit strafbaar", vertelt de Haagse schrijfster. "En tot 50 jaar geleden moesten homomannen naar de psychiater. Compleet met elektroshocks en castratie."

Eveline wil graag de stem laten horen van roze ouderen, 70-plussers. "In hun jeugd konden ze niet over hun gevoelens praten. Ze zeggen allemaal: 'Ik voelde me anders maar had er nog geen woorden voor'. Er waren geen voorbeelden, mensen die uitkwamen voor hun homoseksualiteit. Kranten schreven er niet over, je had geen internet. Ze dachten: ik ben de enige. En als ze er iets over hoorden, werd het beschouwd als vies, slecht, niet normaal."

Ze laat in haar boek 27 roze ouderen aan het woord: homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders: mensen die 'in het verkeerde lichaam' zijn geboren. "Hun verhalen mogen niet vergeten worden", vindt Eveline. "Ook andere roze ouderen komen erdoor uit de kast. En de verhalen zijn ook van belang voor hulpverleners en familieleden. 'Hierdoor begrijp ik mijn ongetrouwde oom beter', hoorde ik."

De ellende begint voor sommige roze ouderen opnieuw als zij in een zorginstelling belanden. Vaak is hun geaardheid daar taboe. "Het risico is dat ze na een leven met een partner van gelijk geslacht weer ín de kast gaan. Ouderen zeggen er maar niets over, omdat ze bang zijn voor pesterijen. Ze zetten geen foto van hun overleden partner neer. Maar dan ontken je je leven!"

Om dat te voorkomen, reist Eveline langs zorginstellingen met haar Tour d'Amour. "We hebben hier geen bewoners die homo zijn", krijgt ze daar vaak te horen. Maar het gaat om gemiddeld 7% van de mensen! Dat komt per 100 bewoners neer op 7 roze ouderen. Zolang instellingen zeggen dat die er niet wonen, blijf ik me voor hen inzetten."

Ze houdt er bijeenkomsten voor bewoners, samen met de organisatie Roze 50+. "Ik vraag bijvoorbeeld: wat zou u doen als een kleindochter u uitnodigt voor haar huwelijk met een vrouw? Ik verzorg ook trainingen voor mensen die werken in zorg en welzijn. Zodat ze niet vreemd opkijken als een man in vrouwenkleding rondloopt."

Ze reist kriskras door het land. "De gemeente heeft mij gevraagd om ook in de Haagse zorg te kijken hoe die omgaat met roze ouderen. Weinig instellingen hebben hier De Roze Loper, een keurmerk dat erop duidt dat iedereen welkom is. Wat ze eraan kunnen doen? Zet in de boekenkast naast streekromans ook literatuur over 2 mannen en 2 vrouwen. Laat de regenboogvlag wapperen op coming-outdag. Dan voelen roze ouderen dat ze welkom zijn."

Meer berichten