Janet Ramesar, één van de slachtoffers van de toeslagenaffaire, huilde de afgelopen jaren bittere tranen. (Foto: Jos van Leeuwen).
Janet Ramesar, één van de slachtoffers van de toeslagenaffaire, huilde de afgelopen jaren bittere tranen. (Foto: Jos van Leeuwen).

'Ik ben mijn kind erdoor kwijtgeraakt'

Slachtoffer van toeslagenaffaire

"Ik zou graag willen dat er een casemanager wordt aangesteld door de gemeente voor de Haagse slachtoffers van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Iemand die naar alle betrokken instanties fungeert als aanspreekpunt. Wat ik namelijk heb gemerkt is dat je als gedupeerde niet altijd serieus wordt genomen. Vooral schuldeisers nemen een houding aan van jammer dan, je moet gewoon betalen", zegt de Haagse Janet Ramesar, één van de duizenden benadeelden.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Grijze haren worden zichtbaar als ze langs haar hoofd strijkt. Toch is ze pas begin dertig. In de afgelopen jaren is ze erg ziek geweest van die toeslagenaffaire. Stress en depressie streden om voorrang. Tijdens en na de gesprekken met de Belastingdienst huilde ze vaak bittere tranen en binnen drie maanden is ze bijna dertig kilo afgevallen. En dat is niet eens het ergste, zegt ze zelf. Vorig jaar in februari kreeg ze een telefoontje van het schoolmaatschappelijk werk. Of ze even langs wilde komen. "Er werd aan mij meegedeeld dat mijn zoon – toen 13 jaar – per direct bij zijn vader ging wonen. Er lag een melding bij Veilig Thuis, het centraal advies- en meldpunt, onder meer voor verwaarlozing. Het huishouden lukte me niet meer. 's Ochtends stond ik op, gaf mijn zoon zijn kleding en een beetje geld om brood te halen. Voor de rest was hij op zichzelf aangewezen", vertelt Ramesar openhartig.

'Ik moest 30.000 euro terugbetalen aan de fiscus'

Volgens haar begonnen de problemen hoofdzakelijk in juli 2015 met een brief van de Belastingdienst. Hierin werd aangekondigd dat ze een onderzoek gingen doen naar de kinderopvang en dat haar toeslag direct werd stopgezet. Vervolgens werd in augustus van datzelfde jaar aan haar gevraagd om aan te tonen dat ze de eigen bijdrage had betaald en dat de toeslag daadwerkelijk was overgemaakt naar de kinderopvang. "Ik ben toen langsgegaan bij het Belastingkantoor aan de Beatrixlaan in Den Haag en heb alle bewijsstukken ingeleverd. Toen kreeg ik een ontvangstbevestiging. Toch zeiden ze later dat ze niets hadden ontvangen."

Begin januari 2016 nam de Belastingdienst drastische maatregelen. "Mijn toeslagen voor 2010 tot en met 2015 werden teruggevorderd. Het ging om een totaalbedrag van dertigduizend euro", onthult Ramesar. "Verder werd beslag gelegd op mijn toeslag voor het hele jaar 2016 en is er tot nu toe beslag op mijn WW-uitkering en vroeger op mijn salaris. Volgens de Belastingdienst had ik niet aannemelijk gemaakt dat ik recht had op die toeslagen."

Dat er iets groters aan de hand is, iets dat ook betrekking heeft op de levens van duizenden andere ouders, kreeg Ramesar pas door in november van vorig jaar. "Dat was op de dag toen een groepje ouders het Belastingkantoor in Rotterdam heeft bezet", zegt ze.

Ramesar wacht nu op haar dossier. De Belastingdienst heeft beloofd dat het voor 1 maart van dit jaar naar haar wordt verstuurd. Vermoedelijk volgt daarna een juridische actie of er komt een regeling om alle terugbetaalde gelden en kosten terug te krijgen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden