Foto: Peter van Zetten

Den Haag geeft als eerste groen licht voor verkoop Eneco

De gemeenteraad van Den Haag is akkoord met de verkoop van Eneco. De deal levert de stad ongeveer 675 miljoen euro op. Den Haag is overigens de eerste stad die groen licht geeft voor de verkoop.

Den Haag - Nu moeten alleen nog de andere aandeelhouders instemmen en diverse mededingingsautoriteiten toestemming verlenen, pas dan gaat de kassa rinkelen. Nog acht andere gemeenten zijn aandeelhouder van de energieleverancier. Onder andere Rotterdam, Dordrecht en Leidschendam-Voorburg gaan eveneens cashen als hun raad instemt met de verkoop van de aandelen. 

In een reactie op het besluit van de raad laat wethouder Boudewijn Revis (Financiën) weten: "Dit is een grote stap voor de stad Den Haag. De opbrengsten van Eneco gaan we gebruiken op zo'n manier dat de stad er op lange termijn beter van wordt. Wij nemen nu onze verantwoordelijkheid en zorgen dat de stad langdurig voordeel heeft van deze verkoop die goed is voor de stad."

Van het Eneco-geld trekt het college 50 miljoen uit voor betaalbaar wonen en 10 miljoen euro om via ICT de dienstverlening van de gemeente te verbeteren. De rest van het geld wordt gebruikt voor het verbeteren van duurzame mobiliteit (50%), voor duurzaamheid en energietransitie (30%) en voor het verhogen van de kwaliteit van gebiedsontwikkelingen in de stad (20%).

Meer berichten