De mooie verlichting en de prachtige versierde etalages in december zijn een begrip bij de Hagenaars.
De mooie verlichting en de prachtige versierde etalages in december zijn een begrip bij de Hagenaars. (Foto: Marc Tangel)

Zoektocht naar Haagse verhalen over Bijenkorf

Omroep Max gaat een documentaire maken over de Bijenkorf. Daarvoor roept researcher Hendrina Praamsma de hulp in van de Haagse bevolking. "Het warenhuis speelde zo'n belangrijk rol in Den Haag. Hele families werkten er, personeelsleden trouwden met elkaar en iedere inwoner liep wel eens langs die mooie etalages."

Door Helga Boudestein

Den Haag - "De Bijenkorf is een begrip. Iedereen die in de Randstad woont is er op zijn minst wel eens langs gelopen. En er zijn mensen die nu nog steeds weten wat ze ooit in het warenhuis kochten", steekt Praamsma enthousiast van wal. Ondanks die bekendheid is er toch bitter weinig bekend over het verhaal achter de Bijenkorf, zo ontdekte ze tot haar verbazing. "Er is een televisieserie over Selfridges en V&D en C&A worden in één adem genoemd met de namen van hun oprichters, maar bij de Bijenkorf niets van dit alles", zo concludeert ze. Er is volgens Praamsma zelfs nauwelijk een boek over het warenhuis te vinden of het moet in eigen beheer zijn uitgegeven en voor televisie is al helemaal niets over de Bijenkorf gemaakt.

150 jaar

Daar wil Omroep Max nu voor eens en altijd een einde aan maken. Aanleiding is het 150-jarig bestaan van het warenhuis dat door de Brabantse familie Goudsmit werd opgericht. Voor de documentaire zijn regisseur Santje Kramer en researcher Praamsma op zoek naar de verhalen van oud-werknemers en klanten.

Eerste roltrap

Waarom ze daarvoor speciaal een beroep doen op de Haagse bevolking? "De Bijenkorf heeft in Den Haag altijd een belangrijke rol gespeeld. Zo werd voor de bouw van het pand een wijk gesloopt en had het gebouw van architect Piet Kramer bij de opening op 25 maart 1926 de eerste roltrap van Nederland. Er werkten hele families en personeelsleden trouwden met elkaar. Bovendien is de winkel in Den Haag meer dan in andere steden verbonden met chic." Een vrouw die in de jaren vijftig in de Bijenkorf in Den Haag werkte drukte haar onlangs op het hart, toen Praamsma opmerkte dat ze zo keurig sprak: 'Ik ben een Haagse en geen Hagenees.'

Oorlogsjaren

Er is een ook een 'schroeiend gat' in de geschiedenis van de Haagse vestiging, vertelt Praamsma. "Er werkten voor de oorlog veel joodse mensen in de Bijenkorf. Er zijn verhalen dat de leiding mensen heeft laten onderduiken, toch werd driekwart van het personeel in de oorlogsjaren echter weggevoerd. We zoeken mensen die over deze periode kunnen vertellen." Praamsma denkt niet dat die zoektocht bij voorbaat kansloos is. "Ook toen werkten er al veel jonge mensen. Het zou dus best kunnen dat er nog persoonsleden uit de oorlogsjaren in leven zijn."

Verhalen

Wat Praamsma precies zoekt? "We willen graag in contact komen met oud-medewerkers, van magazijnbediende tot directeur, en oud-klanten uit de periode van de jaren vijftig tot negentig. Ook filmpjes, foto's en ander materiaal is welkom. Wie zijn verhaal over de Bijenkorf kwijt wil of materiaal in bruikleen wil geven, kan mailen naar: hpraamsma@xs4all.nl of bellen met de redactie van De Posthoorn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden