Als directeur van de dierenambulance ziet Ninouk zich ook gesteld voor de uitdaging om niet voor de charmes van een katje te vallen.
Als directeur van de dierenambulance ziet Ninouk zich ook gesteld voor de uitdaging om niet voor de charmes van een katje te vallen. (Foto: Helga Boudestein)

Ninouk Vermeer is de nieuwe directeur van de Dierenambulance: 'Dit is echt een droombaan'

Ninouk Vermeer is sinds 1 december directeur van de Dierenambulance Den Haag. Ze volgde Henny Greven en Pieter Smit op die - voor een baan van Henny bij het IVN - naar Drenthe vertrekken. Dat Vermeer in een gespreid bedje terecht is gekomen, beseft ze terdege. "Prachtig gebouw hè. Ben je er al eens geweest? Nee, dan maken we zo even een rondje."

Door Helga Boudestein

Den Haag - Ondanks de korte tijd die ze nog maar bij de dierenambulance werkt, voelt ze zich nu al als een vis in het water. "Kijk hier hebben we de quarantaine kamers waar we zieke dieren kunnen opvangen. De deuren zitten aan de buitenkant zodat ze niet in contact komen met de gezonde dieren. Dit is de behandelkamer en hier hebben we de voorraadkamer. We krijgen ontzettend veel voer en spullen gedoneerd door mensen die het over hebben." Even later wordt een grote hondenmand binnengebracht. "Zie je mensen denken echt aan ons, zo fijn."

Passie

Vermeer studeerde geschiedenis in Leiden en erfgoedstudies in Amsterdam en werkte hiervoor als regiohoofd van de stichting Het Zuid-Hollands Landschap in het gebied Veenweide. "Achter Gouda richting Leerdam", licht ze toe. Ze maakte dus de stap van natuur naar dieren, de omgekeerde route van haar voorgangster. "Ik heb altijd een enorme passie voor dieren gehad en ga graag nieuwe uitdagingen aan. Maar het was geen gemakkelijke keuze. Ik had al een droombaan, maar dat is deze baan ook weer."

Dankzij de inspanningen van haar voorgangers kwam ze eind vorig jaar binnen bij de goed geoliede ambulancedienst en in een gloednieuw gebouw met daarin - uniek voor Nederland - een dierenhospitaal. Hiervoor voerden Greven en Smit jarenlang alle gesprekken met gemeente, provincie en architecten. Voelt ze de druk om dit succes voor te zetten? "Henny en Pieter hebben mij goed ontvangen. Het was zo fijn om ze nog allerlei vragen te kunnen stellen."

Groei donateurs

De uitdagingen waar Vermeer zich voor gesteld ziet zijn vooral het laten groeien van het aantal donateurs - 'er zijn veel mensen die ons een warm hart toedragen en dat is ook erg hard nodig' - en het op peil houden van het vrijwilligersbestand. "Van hen moeten we het toch hebben en natuurlijk ook van de inwoners van Den Haag die ons bellen als ze ergens een gewond of verdwaald dier vinden."

Voorlichting

Het is volgens Vermeer belangrijk dat mensen weten wat de dierenambulance doet en hoe ze zelf problemen kunnen voorkomen. "Daarom staan we ook met onze stand op markten. Veel dieren zijn bijvoorbeeld wel gechipt maar niet geregistreerd, dat maakt het vinden van de baas soms moeilijk. En ook weten mensen niet altijd dat als ze ergens een dood dier zien liggen, ze ook de dierenambulance kunnen bellen."

Uitdaging

Ook op persoonlijk vlak ziet Vermeer zich nog wel voor een uitdaging gesteld, nu ze zich omringd weet met dieren die een baas zoeken. "Ik heb moeten beloven dat ik niet met een hondje of katje thuiskom. Ik heb namelijk al een paard en een kat", vertelt ze lachend.

Meer berichten