Fatima Faid (links) vindt dat er meer sociale huurwoningen gebouwd moeten worden. Fazle sluit zich daarbij aan. Als zzp'er is het voor hem bijna onmogelijk om een huis te vinden. (Foto: Peter van Zetten)
Fatima Faid (links) vindt dat er meer sociale huurwoningen gebouwd moeten worden. Fazle sluit zich daarbij aan. Als zzp'er is het voor hem bijna onmogelijk om een huis te vinden. (Foto: Peter van Zetten)

Woningnood loopt ernstig uit de hand

Raadslid Fatima Faid (HSP) wil actie

Fatima Faid van de Haagse Stadspartij (HSP) vindt dat de politieke wil bij het gemeentebestuur ontbreekt om het probleem van dakloosheid in Den Haag op te lossen. "Wel miljoenen euro's uitgeven voor overschrijdingen bij verschillende bouwprojecten maar hier is geen geld voor. Daarom bereid ik samen met anderen een publieke actie voor om aandacht te vragen voor het probleem."

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Wat die actie inhoudt wil ze niet zeggen maar afgelopen week reisde ze voor een kort bezoek naar Brussel in België. Ze zag daar een schrikbeeld dat ze in onze stad wil voorkomen. "Veel daklozen, zoals ouders met kleine kinderen, waaronder baby's in de kou", zegt ze. "Maar ook ouderen en zieken."

Haar woorden worden bevestigd door een groep onderzoekers die in de nacht van 5 november 2018 in die hoofdstad van onze zuiderburen bijna 4200 daklozen telden. Tien jaar daarvoor telden ze ongeveer 1800 (Bron: Standaard.be. 4 november 2019).

Vermoedelijk zijn we in Den Haag al hard op weg naar die Brusselse toestanden. Volgens een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van vorig jaar is ook in ons land namelijk het aantal daklozen in tien jaar verdubbeld (tot bijna 40.000). Bij jongeren tot 30 jaar is het zelfs verdriedubbeld. Niet vreemd dat ook onze stad daar de wrange vruchten van plukt.

"Het kernprobleem is dat er in Den Haag te weinig woningen worden gebouwd met een huur tot 500 euro", zegt Faid. "In het nieuwe college met (PvdA, VVD, GroenLinks, D66 en CDA) hebben ze afgesproken dat ze sociaal gaan bouwen maar dat doen ze voor huren die precies op de huursubsidiegrens liggen (737 euro in 2020). Dat is voor veel mensen te hoog."

Fazle heeft zich in arren moede gemeld bij de Kessler Stichting

Faid wijst er op dat bijna 40 procent van de Hagenaars een zeer laag inkomen heeft. Daarom wil de Haagse Stadspartij volgens haar dat bij elk individueel woningbouwproject in onze stad minimaal 30 procent bestemd is voor sociale huurwoningen. "Op aanwijzing van het vorige college geldt dat percentage in zijn algemeenheid voor heel de stad. Maar wie controleert dat en wie handhaaft? Veelal betekent het dat we minder sociale huurwoningen krijgen. Het huidige college heeft de regels weliswaar aangescherpt maar nog steeds geldt dat percentage voor heel de stad."

Een jongere die getroffen wordt door de Haagse woningnood is Fazle Shairmahomed, danser, onder meer bij Theater De Vaillant. Sinds september vorig jaar wordt hij door verschillende vrienden opgevangen want een betaalbare woning kan hij niet vinden. "Ik kom uit een antikraak pand. Voorheen kreeg ik altijd wel een ander aanbod voor antikraak maar dat heb ik de afgelopen periode niet meer gehad. Ook sta ik al bijna drie jaar ingeschreven bij Woonnet-Haaglanden voor een sociale huurwoning maar als ik reageer sta ik op plaats 400 en hoger. Bovendien heb ik inmiddels al 350 euro inschrijfgeld besteed aan allerlei particuliere woningbemiddelingsbureaus maar zonder succes", vertelt hij.

Shairmahomed noemt de beperkende regels die hij soms van die bedrijven te horen krijgt. "Ik ben zzp'er. Daarom wordt aan mij drie maanden borg gevraagd. Ook vragen ze inkomensoverzichten van de afgelopen drie jaar. Verder willen ze een garantsteller en van hem of haar een arbeidsovereenkomst en een loonstrook." Sinds september vorig jaar is hij maar vier keer opgeroepen voor de bezichtiging van een woning met een huur onder de huursubsidiegrens.

In arren moede heeft hij zich gemeld bij de Kessler Stichting, ook al heeft hij geen drugs of alcoholprobleem. "Het enige wat ik dan te horen krijg is dat ik een daklozenpas kan aanvragen. Maar de wachttijd is drie maanden!" Moedeloos wordt hij ervan en hij vindt dat het gemeentebestuur moet ingrijpen. "Het kan toch niet zo zijn dat de standaarden om te wonen in Den Haag zo hoog worden gelegd dat je heel veel geld moet verdienen om een huis te krijgen?"

Faid is ervan overtuigd dat er meer moet gebeuren. Ze denkt bijvoorbeeld aan leegstaande panden verbouwen tot wooneenheden en kopers van woningen verplichten om er zelf in te gaan wonen. Zo kan je prijsopdrijvingen voorkomen, wat in Amsterdam al gebeurt. "Wees creatief en doe wat", is haar oproep aan het gemeentebestuur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden