Tot grote spijt van de Haagse acteur Ferdy Karto is de stomme film een bijna vergaan genre.
Tot grote spijt van de Haagse acteur Ferdy Karto is de stomme film een bijna vergaan genre. (Foto: Marc Tangel)

Haagse acteur brengt ode aan stomme film

De hoogtijdagen van de stomme film liggen in de jaren twintig van de vorige eeuw, maar de Haagse acteur Ferdy Karto heeft nog altijd een fascinatie voor dit genre. Binnenkort verschijnt zijn film 'Plush': "Met taal duiden we heel veel, maar wat als we die duiding nu weghalen?"

Door Marc Tangel

Den Haag - Drie ietwat naïeve, klunzige schoonmakers raken tijdens een schoonmaakklus betrokken bij de diefstal van een pluche handpop. Eén van de schoonmakers wordt door de eigenaar van de handpop gesommeerd het gestolen object terug te vinden en tijdens zijn zoektocht door de straten van de stad komt hij in allerlei vreemde situaties terecht. Het lijkt een scenario van honderd jaar geleden voor iconen als Buster Keaton, Charlie Chaplin of Laurel & Hardy, maar het is toch echt geschreven in de éénentwintigste eeuw door de Haagse acteur Ferdy Karto. "Het is een vergaan genre", constateert hij. "Stille films zijn er bijna niet meer als je kijkt naar de huidige filmwereld. Toch is het een genre dat me fascineert en ik zag er voor mezelf een uitdaging in. Je hebt veel mimiek en beweging nodig om je verhaal te vertellen. Het is bijna een choreografie."

Toch is volgens Karto het maken van een film zonder dialoog niet veel moeilijker dan het spelen in een rolprent met tekst. "Het geeft je veel ruimte", aldus de acteur. "We vergeten bijna hoeveel we duidelijk kunnen maken met alleen gebaren of uitdrukkingen. Dat is zo sterk, vooral bij film. Dan ligt er een focus op. Ik denk dat het uiteindelijk het moeilijkst is om met de plot een komische impact te hebben die de mensen raakt."

Het idee om een volledig stomme film van twintig minuten te maken ontstond begin vorig jaar, toen Karto voor een ander project één scene in dit genre moest spelen: "Ik kreeg hier veel positieve reacties op en daar wilde ik iets mee doen. Toen ik het idee kreeg welke kant deze film op zou kunnen gaan, ben ik als een gek een scenario gaan schrijven. Dat heb ik een aantal mensen laten lezen en uiteindelijk besloten we dat ik het gewoon ging doen!"

De acteur schreef een aantal Haagse fondsen aan voor een financiële bijdrage en inventariseerde binnen zijn netwerk wie interesse had om mee te werken. "Tot mijn eigen verbazing waren er ontzettend veel mensen die het een leuk idee vonden", merkt Karto op. "Met de hele ploeg hebben we de film begin juli in vier dagen opgenomen. Dat was een hele strakke planning. Op een gemiddelde draaidag worden twintig takes opgenomen, maar wij deden bijna het dubbele, omdat je maar vier dagen de beschikking hebt over de mensen en de locaties. Maar dankzij alle mensen die ons hebben ondersteund, is het gelukt een aantal hele toffe scenes te draaien op prachtige plekken."

Volgens de acteur is 'Plush' nu klaar om de wereld te veroveren: "Op 21 januari is de eerste besloten screening in het filmhuis en er zijn een aantal filmfestivals waarin we meedingen naar een plekje. Dat is in deze tijd al een hele stap."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden