Bestemming Den Haag (174): 'Plek van mijn jeugdherinneringen'


Guus Vinke heeft een fijne jeugd gehad aan het Heeswijkplein (Foto: Peter van Zetten).
Guus Vinke heeft een fijne jeugd gehad aan het Heeswijkplein (Foto: Peter van Zetten). (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (174): 'Plek van mijn jeugdherinneringen'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Guus Vinke uit Zoetermeer.

Den Haag – Vanuit een klein dorpje in Friesland kwamen mijn ouders in september 1953 op het Heeswijkplein nummer 67 wonen. Ik was een half jaar oud. Toen ik opgroeide had je op het plein elk jaar de kermis, het circus van Toni Boltini en een startpunt van de Avondvierdaagse. Verder deed ik samen met mijn vrienden uit de buurt mee aan de kerstbomenjacht tijdens oud en nieuw. Je kan gerust stellen dat dit de plek is van mijn mooiste jeugdherinneringen."

"Het is hier overigens een uniek stukje Den Haag, toentertijd ontwikkeld met de bedoeling dat dit het mooiste plein van Europa zou worden. Ik woonde hier, dus voor mij was dat ook zo. Waar nu de supermarkt staat was vroeger een cafetaria met een terras en twee openbare telefooncellen. Verderop stond een klein pand en de rest was bestraat."

"Op een gegeven moment hebben mijn maten en ik de krant gehaald. Eentje werkte bij een autosloperij en tijdens oud en nieuw had hij drie sloopauto's op het plein laten neerzetten. Daar hebben we kerstbomen over heen gegooid en in de fik gestoken. Maar andermans spullen vernielen zoals ze nu doen hebben we nooit gedaan."

"Die kerstbomenjacht hebben mijn maten en ik overigens nog een hele tijd volgehouden maar na een tijdje vonden we dat we daar te oud voor waren. We waren 25 jaar en zeiden tegen elkaar: 'nu stoppen we ermee.' Toen hebben we op oudejaarsavond heel demonstratief drie banken op het plein neergezet. Even voor middernacht zijn we gaan zitten en hebben we een laatste afscheid genomen van die mooie periode uit ons leven. Paul van den Houdt en Fred Kop, nog steeds vrienden van mij, waren er bij. Het was best wel emotioneel."

"Ik was 27 jaar toen ik hier ben vertrokken. Aan dit plein heb ik nooit meer gewoond, wel twee keer dichtbij in de buurt. Nu werk ik voor het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). We doen aan rampenbestrijding en crisisbeheersing in Nederland, bijvoorbeeld door materiële steun te geven bij de opvang van mensen die bij erg slecht weer op een vliegveld gestrand zijn."

Tegenbezoek?

"Reis naar Zoetermeer en bekijk hoe de stad is opgezet. Alles is open en bereikbaar. In het stadshart kan je de eerste twee uur gratis parkeren. Ook is de postcode van elke wijk gelijk aan het wijknummer. 2718 is bijvoorbeeld wijk 18 (Rokkeveen).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden