Tijdens de bijeenkomsten nemen de deelnemers de tijd om nu eens echt naar elkaar te luisteren.
Tijdens de bijeenkomsten nemen de deelnemers de tijd om nu eens echt naar elkaar te luisteren. (Foto: www.pietgispen.com)

Haags Verhaal: verbinden door naar elkaar te luisteren

Wat hebben de Hoge Raad en de Haagse Wetwinkel gemeen? En het Vadercentrum aan het Jonckbloetplein en Sociëteit de Witte? Ze zitten allemaal in Den Haag, toch kennen ze elkaar niet. Daar wil het project Haags Verhaal iets aan doen.

Den Haag - Het Haags Verhaal heeft inmiddels tien bijeenkomsten achter de rug. Avonden waarop onder andere de juristen van de Hoge Raad kennismaakten met hun collega's van de wetswinkel, leden van sociëteit de Witte waren te gast in het Vadercentrum en een Poolse vrouwenvereniging naar de moskee van een Pakistaanse vrouwenvereniging ging.

Meningen

Tijdens zo'n avond vertellen telkens twee mensen, één van elke groep, hun verhaal. Doel is om groepen die best wel veel gemeen hebben maar elkaar in het dagelijks leven toch niet treffen, met elkaar in contact te brengen. Waarom? "Een stad bestaat uit gemeenschappen. Maar wat mij opvalt is dat er onderling zo weinig verbinding en ontmoeting is, terwijl we vaak toch grote meningen over elkaar hebben. Daar wilde ik iets aan doen", vertelt Feiter die aan de basis stond van het project.

Segregatie

Zelf ervoer ze die segregatie ook toen ze in Den Haag kwam wonen. "Ik woonde in het Benoordenhout en vond die wijk zo geïsoleerd. Veel bewoners zijn waarschijnlijk nooit in de Schilderswijk geweest. Maar andersom is dat net zo. Als voorzitter van het Vadercentrum organiseerde ik een keer een fietstocht naar Clingendael. Fietsend door het Haagse Bos keken ze hun ogen uit. Hadden ze nog nooit gezien." Aan die onbekendheid met de stad en de ander wilde Feiter iets doen. "We moeten het toch met z'n allen doen in deze stad." Daarbij kwam haar uitgebreide netwerk onder meer als dagvoorzitter en vrijwilliger bij het Vadercentrum te pas. En zo ontstond het Haags Verhaal.

Speurneuzen

Sinds 1,5 jaar is het project ondergebracht in een stichting en zoeken acht 'speurneuzen' in de stad naar groepen mensen die bij elkaar gebracht kunnen worden. Feiter kijkt met veel voldoening terug. "Het is nog leuker als zo'n bijeenkomst ook een vervolg krijgt en dat is gelukt. De Hoge Raad wil zich bijvoorbeeld ontfermen over de Wetswinkel en de Poolse vrouwen eten zo nu en dan samen met de Pakistaanse vrouwen."
Ook blijkt het idee achter Haags Verhaal te werken. "De deelnemers zetten hun eigen bril af en nemen eens de tijd om naar die ander te luisteren. Iets waar we vaak geen tijd voor hebben."

Boek

Naast de verhalenavonden maakt het Haags Verhaal een boek met 155 groepsportretten. Dat boek komt uit in 2021. Waarom een boek? "In de bibliotheek zag ik heel veel boeken over Den Haag, maar vooral over gebouwen en niet over groepen mensen. Terwijl dat toch de trots van een stad is. Daar brengt dit boek verandering in!" Op 22 januari is de volgende bijeenkomst: expats ontmoeten vluchtelingen. De aankondiging komt op Facebook (HaagsVerhaal)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden