Bestemming Den Haag (172): 'Naar de film na een fles goede wijn'


Joran van Soest was in november genomineerd voor Piket Kunstprijzen 2019 (Foto: Peter van Zetten).
Joran van Soest was in november genomineerd voor Piket Kunstprijzen 2019 (Foto: Peter van Zetten). (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (172): 'Naar de film na een fles goede wijn'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Joran van Soest uit Eindhoven.

Den Haag – "Bij mijn eerste bezoek aan Den Haag was ik 6 of 7 jaar oud. Ik zat in de auto van mijn ouders en we reden langs het Groot Kerstcircus op het Malieveld, op weg naar mijn 'oma' in Scheveningen. We gingen bij haar de Kerst vieren. Mijn indruk van de stad toen? Wijds en afstandelijk."

"Later als student reisde ik er ook naar toe en ik liep vanaf Den Haag Centraal Station de stad in. Er was een pad richting het centrum met hoge gebouwen. Voor mijn gevoel oogde dat toen niet vriendelijk."

"Den Haag heb ik pas op een fijne manier leren kennen tijdens een date in een café vlakbij de Nieuwe Kerk. Na een fles goede wijn zijn we naar de film gegaan. Toen pas ontdekte ik dat Den Haag een fijne en warme stad is. Maar wellicht had dat ook een beetje te maken met de persoon met wie ik een afspraak had."

"Een andere toffe plek vond ik die gamehal tegenover de Pier in Scheveningen. Daar kon je oude videospelletjes spelen zoals Pacman, Street fighter en RoboCop. Dat is overigens een jeugdherinnering. Tegenwoordig ga ik graag naar een wijnbar midden in het centrum."

"Ik ben beeldend kunstenaar van beroep. In november was ik genomineerd voor Piket Kunstprijzen 2019 in de categorie schilderkunst. Dat kwam doordat ik had meegewerkt aan een expositie in de Twelve Twelve Galerie van Sylvia Bakker. Dat was mijn eerste grote soloproject. Maarten Demmink, jurylid van Piket Kunstprijzen, heeft daar mijn werk gezien. Zo is het balletje gaan rollen."

"Ik maak vooral werk over intersubjectieve ruimtes. Dus eigenlijk de ruimte die mensen bindt. Niet alleen fysiek maar ook in denkbeelden."

"Beeldende kunst is voor mij een noodzaak. Het is niet altijd leuk of makkelijk maar op een andere manier kan ik mijn denken en voelen niet kwijt. Ik denk niet dat ik een volledig mens kan zijn als ik me niet op deze manier kan uiten."

Tegenbezoek?

"Reis naar 't Rozenkopje, een beetje ruig buurtcafé aan de rand van het centrum van Eindhoven. Daar komt de rosse buurt, zigeuners, kunstenaars, dronkenlappen en ander volk samen en het wordt gerund door mannen die op mannen vallen. Dat vind ik een aparte combinatie. Eigenlijk is het een vrijgevochten volkscafé. Het beste waar ik ooit ben geweest."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden